„A lélek halhatatlanságáról ő most már mindent tud” – így búcsúztak pályatársai Kovács András Ferenctől

Szombat hajnalban elhunyt Kovács András Ferenc „költő és barát, aki sokat tudott és szívesen adta” – tájékoztatott akkor a Látó szépirodalmi folyóirat, melynek egykor főszerkesztői pozícióját is betöltötte. „Mindannyiunk KAF-ját” a lap saját halottjának tekinti, gyászszertartására ma, január 4-én, csütörtökön kerül sor a marosvásárhelyi református temető ravatalozójában. A költőóriásra számtalan pályatársa, poltikai és színházi személyiség megemlékezett.

Ó, istenem! Meghalt Kovács András Ferenc” – írta közösségi oldalán László Noémi költő, műfordító, a Napsugár és a Szivárvány gyermekirodalmi lapok főszerkesztője december 30-án. Az erdélyi és anyaországi irodalmi körök megrendülten értesültek a Kossuth-díjas költő hirtelen bekövetkezett haláláról.

André Ferenc Kolozsváron élő költő, slammer, műfordító Facebook-oldalán fejezte ki megrendülését pályatársa, mentora és barátja távozásáról: „Drága KAF! Általad szerettem bele a kortárs költészetbe, tőled tanultam számtalan dolgot, amit a versről - és az életről - tudok. Felszabadítottad a nyelvemet, és most mégsincsenek szavaim. Nyugodj békében!” – fogalmazott.

Horváth Benji költő, slammer és szerkesztő egy régi közös fotóval búcsúzott KAF-tól: „Nyugodj békében, drága, egyetlen KAF! Itt egy kép, ahol mindketten fiatalok vagyunk (2010).” – írta a képhez, melyhez a költőóriás egy verést, a Michelangelo fohászát mellékelte.

Kovács András Ferenc  – MICHELANGELO FOHÁSZA

Tudorkodókat, sok tacskó tanoncot:
képmutatókat küldtél rám, Uram,
kegyelmed osztják egymás közt előre
ölebeid, mint képzelt ócska koncot,
közéjük engem úgy vetett kezed –
megunt kesztyűt, kit már levetkezett…
 
Mert önmagába görnyedt óriás szót
küldtél reám te, színvak szobrokat,
szemforgatókat kővé szellemülten:
kavincoló elmével glóriázók
galád falkája rajtam mind mulat –
nyomomba szaglász, hajt vad indulat!
 
Lelkendezőket, szépre herregőket
hiába küldtél rám: vadászatod
mégsem feléd hajt, nem hozzád, te Gazda,
hisz sorról sorra csak szököm előled:
kőben, színekben, szóban megfutok –
tevéled, űzött, szembefordulok.
 
Te rossz pecér, tőlem hiába óvtad
szenteskedő csahos küldötteid,
számítgatóid, kik nem káromolnak:
dicsfényeikkel elfinomkodókat,
akikbe önzést árasztott a hit –
esendőbbé tedd választottjaid!
 
Festményeikbe fényt lehelj, hogy intsen:
márvány agyukba küldj erőt, Uram,
emeld föl arcuk, formát adj: legyen mind
nálam különb és mesterebb a nincsben,
nincsebb mint én, ki költő sem vagyok –
csak visszhangod, mely verseket vakog…
 

„Kovács András Ferenc annyira fényesen nagy költő volt, hogy megtehette volna, hogy barátságtalan, lesajnáló és nagyképű legyen - ehelyett figyelmes volt, bámulatosan kedves, szerény és őszinte szeretettel teli. Egy tucat ember sincs már, aki tudja mindazt a mesterségről, amit ő tudott, és pláne ahogy csinálni tudta: ezt a könnyedséget a nyelvben, ezt rajta kívül zavarba ejtő távlatokban is csak kevesen” – fogalmazott búcsúbejegyzésében Simon Márton költő. Hasonlóképp emlékszik rá Závada Péter is. Rövid, ám sokatmondó posztjában így emlékszik: „KAF nemcsak jó költő volt, hanem jó ember is. És ez még az előbbinél is fontosabb” – írta.

Lackfi János egy korábban KAF születésnapjára írt versét tette közzé. Közös emlékeiknek csokorba szedését így zárta: „Vele akárcsak két szót váltani sosem volt szócséplés. Isten veled, Kapitány!” Nyáry Krisztián író, irodalomtörténész Kovács András Ferenc több versét is közzétette Facebook-oldalán. Mint fogalmazott, „meghalt egy nagy költő. Pótolhatatlan veszteség.”

Visky András, Dragomán György, Tompa Andrea, Demény Péter, Tóth Krisztina… A magyar kortárs irodalom számtalan kiemelkedő alakja fogalmazott meg búcsúgondolatokat KAF halála kapcsán, de hasonlóképpen megemlékeztek meg róla a szíházi körök is. Tompa Gábor magyar-amerikai UNITER-díjas színházi rendező, érdemes művész, a Kolozsvári Állami Magyar Színház igazgatója és főrendezője Facebook-bejegyzésében így fogalmazott: „Drága, drága, drága barátom!! Te táltos, te üstökös, te költő-óriás!! Te játékos, igaz barát, KAF! Nyugodj békében, fényességben!!! Nagy költő érkezik, vigyázzatok rá, angyalok! A többi néma sírás.”

A Marosvásárhelyi Nemzeti Színház Tompa Miklós Társulata is búcsúzott egykori művészeti igazgatójától. Facebook-bejegyzésükben KAF Madonna gyermekkel című versét tették közzé, melyhez a következő sorokat mellékelték „Isten félrenézett, mi pedig e verseddel búcsúzunk Tőled, egyik legnagyobb kortárs költőnktől, társulatunk egykori művészeti igazgatójától, a rendező Édesapa és színművésznő Édesanya gyermekétől, a színházszerető Embertől, drága Barátunktól.”  Hasonlóképpen búcsúzott a Temesvári Csiky Gergely Állami Magyar Színház is, amely Kovács András Ferenc színházuk fennállásának 45. évfordulójára, a „temesvári teátrum ünnepére” írt versét tette közzé.

A kolozsvári Helikon irodalmi folyóirat, a Litera irodalmi portál, a Székelyföld kulturális folyóirat és az Erdélyi Magyar Írók Ligája is búcsúzott KAF-tól. Utóbbi Facebook-bejegyzésében ez olvasható: „Szó bennszakad, hang fennakad… elhunyt Kovács András Ferenc. Költő. A Látó volt főszerkesztője. És ismét: KÖLTŐ! Csupa nagybetűvel. Széles napsütötte sávval lett kevesebb az erdélyi és magyar irodalom...”

Kelemen Hunor, az RMDSZ elnöke is megemlékezett az erdélyi magyar költőről. Kovács András Ferenc Bizánci epigramma című versének zárósoraival búcsúzott.

(Nyitókép: André Ferenc Facebook-oldala)

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?