Tájékoztatott Kovács András Ferenc gyászszertartásáról a Látó

Kovács András Ferenc gyászszertartása 2024. január 4-én, csütörtökön 15 órától lesz a marosvásárhelyi református temető ravatalozójában, tájékoztat a Látó szépirodalmi folyóirat, amely saját halottjának tekinti korábbi főszerkesztőjét. 

Kovács András Ferenc Kossuth-díjas, Artisjus irodalmi nagydíjas költő, műfordító, esszéíró, szerkesztő, a Digitális Irodalmi Akadémia tagja szombaton hajnalban tragikus hirtelenséggel hunyt el. Kovács András Ferenc 64 éves volt.

Kovács András Ferenc | Fotó: Látó szépirodalmi folyóirat Facebook oldala

Munkásságát Kossuth-díjjal, József Attila-, Déry Tibor- és Babérkoszorú díjjal is elismerték. Tagja volt a Romániai Írók Szövetségének, a Szépírók Társaságának, a Digitális Irodalmi Akadémiának, tiszteletbeli tagja volt a Széchenyi Művészeti Akadémiának, a Marosvásárhelyi Művészeti Egyetem díszdoktora is volt. Verseket 1977-től, gyermekverseket 1981-től közölt. Verseiből több nyelven, több változatban is készültek fordítások.

Kovács András Ferenc Szatmárnémetiben született 1959. július 17-én. Az úgynevezett negyedik Forrás-nemzedék vezéralakja, akit a kortárs magyar költészet kiemelkedő alakjaként tartottak számon. Verseiben számos kultúrtörténeti és művészeti utalás jelenik meg, a kritika „a hagyomány és történetiség modern megjelenítőjeként, az európai költészeti örökség és az újító szellem találkozásának egyedülálló változataként” értékeli írásait.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

 

Kapcsolódók

Kimaradt?