A helyiek bevonásával ünnepli 50. évfordulóját a táncházmozgalom Széken

Nyitott porták látogatásával, flashmobbal, táncházzal, koncerttel, családi- és gyermekprogramokkal várja a résztvevőket május 7-8. között a Széki Szabadegyetem. Az 50 éves táncházmozgalom évfordulója alkalmából a Kallós Zoltán Alapítvány és az Erdélyi Hagyományok Háza Alapítvány szervez különleges fesztivált hagyományteremtő szándékkal, amelynek már elérhető a teljes programja is.

A rendezvény szervezésében közreműködik a budapesti Hagyományok Háza is, így határokon átívelő eseményre kerül majd sor. „A programot úgy állítottuk össze, hogy az odaérkező érdeklődők, a családok minden tagja élvezni tudja a faluban töltött idejét kortól függetlenül, ugyanakkor a falubelieknek is olyan kulturális programkínálat legyen, melyen keresztül belelátnak az intézményesült háttérbe, hiszen a budapesti Hagyományok Háza, a szentendrei Szabadtéri Néprajzi Múzeum, a Fonó Budai Zeneház, a Sapientia EMTE Táncművészet szakja, a kolozsvári Magyar Néprajz és Antropológiai Intézet, a Kriza János Néprajzi Társaság, az Erdélyi Magyar Népzenészek Egyesülete mind programokkal készül egy-egy széki portán belül. Mindezek mellett pedig a helyi viseletkészítők is mesterségbemutatókat fognak tartani” – mondta el a Maszolnak Balla Ferenc, a Kallós Zoltán Alapítvány igazgatója.Lányok a táncházban | fotó: Korniss Péter, 1967

Az első Széki Szabadegyetem szervezésébe a helyieket is bevonják, tudtuk meg László Esztertől, az Erdélyi Hagyományok Háza Alapítvány munkatársától. „A Széki Szabadegyetemet a táncházmozgalom 50 éves évfordulója alkalmából álmodtuk meg. A székiek együttműködését, támogatását teljes mértékben élvezzük, sok programunkat rájuk alapozzuk, meghívottakként, előadókként, önkéntesekként részt fog venni sok helyi táncos, zenész, viseletkészítő és fiatal az eseményen. Bízunk benne, a családi és szakmai programjainkkal a falu többi lakóját is meg tudjuk szólítani” – mondta.

Az események szombat reggeltől vasárnap délutánig fognak tartani, a gyermekfoglalkozások pedig párhuzamosan zajlanak majd – kézműveskedéssel, tánccal, a legkisebbeknek pedig ölbeli játékokkal.

Szombat délelőtt szakmai tanácskozást is szerveznek négy szekcióülésre bontva. „Ezek fő célkitűzése, hogy a széki hagyományok mentén beszéljünk az elmúlt időszak történéseiről, kulturális folyamatairól. A szekcióvezetők elismert szakemberek, akik a neves meghívottak segítségével rávezetik az érdeklődőket az egyes területek fontosságára és helyi sajátosságaira” – részletezte Balla Ferenc. A népzene szekciót Csoóri Sándor népzenész vezeti, a meghívottak helyi zenészek lesznek, a néptánc szekciót Könczei Csongor néprajzkutató vezeti, a meghívottak Novák Ferenc Tata koreográfus és helyi táncosok, a viselet szekció vezetője Székely Melinda néptáncoktató, meghívott Filep Klára széki pedagógus, a fotográfia szekció vezetője Blos Jáni Melinda film- és fotótörténész, a meghívott Korniss Péter Kossuth-díjas fotográfus. A szekcióüléseket Novák Ferenc, Korniss Péter, Stoller Antal és Lelkes Lajos előadása követi az 50 éves táncházmogalomról.

A Széki Szabadegyetem programja:
Május 7., szombat

10:00-17:00 Kézműves foglalkozások gyerekeknek és felnőtteknek
10:00-11:30 Fókuszban Szék: zene, tánc, viselet és fénykép. Szakmai szekcióülések
12:00-13:00 50 éves a táncházmozgalom. Novák Ferenc, Korniss Péter, Stoller Antal és Lelkes Lajos előadása
13:00- 17:30 Nyitott porták. Intézmények és széki mesterségek bemutatkozása
15:00-16:00 Aprók tánca és ölbeli játékok
17:30-18:30 Széki táncházak. Villámcsődület
18:30-19:00 Kopjafaállítás a széki zenészek emlékére
19:00- 20:30 Koncert Halmos Béla emlékére
20:30 - Táncház
Május 8., vasárnap
11:00-12:30 Istentisztelet
12:30-13:30 Széki versek Lemezbemutató koncert

„A flashmob, a kopjafaavatás, a szombat esti nagykoncert és a vasárnapi lemezbemutató mind olyan programok, melyek tisztelegnek a régiek előtt, ugyanakkor arról tanúskodnak, hogy ez a szubkultúra a miénk, fiataloké, szívesen tanuljuk és tanítjuk, mert olyan értékeket hordoz, mely a XXI. század emberét is meg tudják szólítani” – emelte ki Balla Ferenc.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?