Pro Urbe-díjat kapott a Barozda zenekar

Fotók: Csíkszeredai városházaPro Urbe-díjat adott át vasárnap este Korodi Attila polgármester a 45 éves jubileumát ünneplő Barozda zenekarnak.

Ünnepélyes pillanatok vezették be a Hargita Megyei Kulturális központ által szervezett Barozda-koncertturné csíkszeredai fellépését. Korodi Attila, Csíkszereda polgármestere Pro Urbe-díjat adott át a 45 éve működő zenekarnak.

„A Barozda értéket őriz, teremt és hordoz. Sokan szerintem fel sem fogjuk igazán, mekkora dolog, hogy Csíkszeredában alakult meg, hogy itt tevékenykedett tíz éven át, hogy útnak indította a város egyik legrangosabb rendezvényét, és bárhol is zenél a világon, hírünket viszi. A mai Pro Urbe-díj a legkevesebb, amit adhatunk az együttesnek. Köszönjük mindazt, amit közösségünknek, városunknak adnak, gratulálunk, és kívánjuk, hogy még sok új lemezzel örvendeztessenek meg minket!” – fogalmazott a díj átadáskor a polgármester.

A Barozda együttes 1976 őszén alakult, alapító tagjai Bokor Imre, Pávai István és Simó József voltak, hozzájuk csatlakozott Györfi Erzsébet énekes. A zenekar tíz évig dolgozott eredményesen Csíkszeredában, és meghatározó szerepet töltött be az erdélyi magyar táncházmozgalom elindításában. Az együttes nevéhez kötődik az azóta is nagy népszerűségnek örvendő Csíkszeredai Régizene Fesztivál. A fesztivál 1986-os betiltásakor a zenekar tagjainak többsége külföldre menekült.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?