A Kászoni Passió az Erdély TV műsorán

A televízióban először az Erdély TV-n lehet megtekinteni Korpos Kamilla Kászoni Passió című filmjét. A hagyomány, a lelki és a gyakorlati élet mindennapi kihívását bemutató filmet május 12-én, déli 12 órakor vetíti a tévécsatorna.

Kászon periferikus és elzárt fekvése miatt őrizte meg legtovább a székely népművészet hagyományos formáit. A Kászoni Passió című film egy olyan világot jelenít meg, amelyet mindannyiunk kötelessége megőrizni, és a legtisztább formában átadni a következő nemzedéknek – vallja Korpos Kamilla, a film megálmodója és rendezője.

A Kászoni Passió csaknem 50 szereplője végigjárja a húsvéti utat Jézussal, nagycsütörtöktől a Gecsemáné-kertben töltött közös virrasztáson keresztül, a nagypénteki keresztre feszítésen túl a húsvéti feltámadásig úgy, hogy előtérbe helyezi a számszerűen fogyó székely fiatalságot.

A megfogyatkozó magyar fiatalság, a csendben eltűnő erdők és állattartomány, a tiszta magyar nyelv megőrzéséért folyó harc, a népviselet szépségének megőrzése, a tánc tisztasága, a Jézusi szó megtartása, a család összetartó ereje… – mindez úgy jelenik meg a Kászoni Passió című filmben, hogy a néző érzi, mindez valóban megtörtént valahol Székelyföldön, egy félreeső kanyar rejtekében. Ennek e szépségnek a feltárásában rejlik a film értéke.

A film szépségét növeli azon lelkes, népi és klasszikus zenekarok összessége, akik a produkció létrejöttéhez hozzájárultak. A Marosvásárhelyi Művészeti Főgimnázium tehetséges diákjai, a Maros Művészegyüttes népi zenekara, a Csíksomlyói Kegytemplom kántora, Melkuhn Róbert furulyaművész, Ábri Béla és zenekara, a kászoni gyermek népi zenekar, és nem utolsó sorban a jól ismert kászoni Virgonc Néptánccsoport.

A Kászoni Passió főszereplője Péter Márk, további szereplők kászoni felnőttek és fiatalok, hiszen senki sem tudta volna ezt igazabban eljátszani, mint ők maguk. A narrátor, Jézus hangja Barti Lehel András színművész, zeneszerző, rendező és a film írója Korpos Kamilla, operatőrök és vágók Boica Zsolt, Paizs Attila és Stefan Cornel.

A Kászoni Passió című filmet május 12-én, vasárnap 12 órakor vetíti az Erdély TV.

Kapcsolódók

Kimaradt?