A YouTube-on tette elérhetővé 21 rubint című filmjét a bírált rendező

A Moszkvai Nemzetközi Filmfesztiválról hazatérve személyes YouTube-csatornáján tette közzé a 21 rubint című filmjét Ciprian Mega. Ez az a film, amelyet tavaly több világsztárral forgattak Nagyváradon, a rendező és forgatókönyvíró pedig az a helyi ortodox pap, akinek korábbi két alkotása is már megjárta a nemzetközi ismert filmfesztiválokat.

Ciprian Mega közösségi oldalán jelentette be, hogy a videómegosztó platformon elérhetővé teszi a közel két és fél órás filmet, amelyben többek között Mickey Rourke és Anthony Delon is szerepelnek, és többek között a hazai igazságszolgáltatás, vagy éppen az ortodox egyház korruptságát is taglalja.

A film forgalmazása itthon akadályokba ütközött, a Bihoreanul pedig emlékeztetett, hogy Megát bírálat érte, amiért áprilisban részt vett a moszkvai filmfesztiválon, ahol még Vlagyimir Putyin orosz államfővel is találkozott, továbbá azzal a Marija Zaharova külügyi szóvivővel, aki megvádolta Romániát, hogy el akarja nyomni az orosz kultúrát. Az ortodox egyház szóvivője, Vasile Bănescu a G4 Mediának azt mondta, hogy „az aktuális helyzetben” nem természetes, hogy egy román ortodox pap részt vesz az eseményen, könnyen félreértelmezhető, kétli, hogy felettese az áldását adta volna erre.

Fotó: A 21 Rubint Facebook-oldala

Mega viszont a Bihoreanulnak leszögezte, a művészvilág által – az ukrajnai háború miatt – bojkottált moszkvai filmfesztiválon való részvétele nem jelenti azt, hogy ő támogatja az orosz rezsimet. „Én egyiket sem legitimálom. Sem az oroszt, sem az ukrán, sem az amerikait vagy a brüsszeli politikát. (…) Romániában egysíkra akarják terelni a gondolkodást. Láthatták Bănescu úr álláspontját, azt akarja, hogy mind úgy gondolkozzunk, ahogyan ő (…)” – mondta. Arról is beszélt, hogy filmjét nyugati filmfesztiválon is bemutathatta volna, de cenzúrázni akarták, miközben a moszkvaiak elfogadták úgy ahogy van. „A filmünk problematikus a nyugati és az orosz propagandának egyaránt” – mondta a rendező, aki szerint filmje oroszországi szerepelése szolgálatot tett Romániának.

A 21 rubint, mint ismeretes, egy fiatal ügyész, Nina (Corina Moise) történetét mutatja be, akinek a kinevezése Románia főügyészévé az Amerikai Egyesült Államok főtitkárának, Mickey Mandovanisnak (Mickey Rourke) az álláspontjától függ. Nia barátja a rendező Yuri, akit Anthony Delon alakít, míg Elisabetta Pellini az Európai Bizottságot képviselő Nicoletta Delalachiessa szerepét játssza.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?