A Boldogasszony tiszteletről szól a Hargita Nemzeti Székely Népi Együttes új műsora

Szerdán mutatja be új előadását a csíkszeredai Hargita Nemzeti Székely Népi Együttes Boldogasszony tenyerén címmel. A produkció táncokkal, archaikus népi imákkal, népénekekkel, lakodalmi szokásokkal szemlélteti a Boldogasszony tisztelet formáit.

Új előadást mutat be a héten a Hargita Nemzeti Székely Népi Együttes. A produkció a mindenkori emberről szól, aki történelmi kortól függetlenül „a Boldogasszony tenyerén cselekszik és alkot”.

Az előadás a kultikus eredetű körtáncok formavilágával, archaikus népi imákkal, népénekekkel, szülés/születés és a lakodalmi asszonnyá avatás szokásaival szemlélteti a Boldogasszony-tisztelet átöröklődött formáit. A színpadon mezőségi, moldvai, rábaközi, vajdaszentiványi, jobbágytelki, gyergyói, felcsíki, gyimesi táncok, népi gyermekjátékok, leánykörtánc, legényes táncok láthatók.

Fotók: Hargita Nemzeti Székely Népi Együttes

„A világegyetem titokzatos működési rendje alapját képezi az emberiség hitének. A magyar hiedelemvilágunkban a Boldogasszony, a Babba Mária, mint a világot életre hozó Istenanya minőség jelképek formájában évszázadok alatt fennmaradt és napjainkban is jelen van archaikus imáinkban, énekeinkben, mesekincsünkben, szokásainkban, gyermekjátékainkban, táncainkban. A Boldogasszony minőség földi megnyilvánulása az életet adó nőben is jelen van. Az áldott állapotban lévő nő a napba öltözött asszony, vagyis a Nagyboldogasszony földi mása. A néphitben a Szentlélek a női minőség, a férfi minőség pedig a Napkultuszban nyilvánul meg. Ez a kultusz egészen a jelenkori keresztény korunkig köti össze az összmagyarság történetét, ami sok esetben nem tudatos, hanem átörökített, beivódott szokás” – írták az együttes honlapján az előadásról.

Boldogasszony tenyerén
Rendező-koreográfus: Gábos Endre, Furik Rita
Zenei szerkesztő, zeneszerző: András Orsolya, Mihó Attila
Díszlet, jelmeztervező: Furik Rita
Forgatókönyv: Gábos Endre
Hangfelvételről közreműködik: Mihó Attila és barátai
Vetítés: Hátszegi Zsolt, Nagy Klemi
Igazgató: András Mihály
Bemutató előadás: november 16-án, szerdán 19.00 órától Csíkszeredában a Városi Művelődési Házban. További előadások: november 17-én, csütörtökön és november 18-án, pénteken 19.00 órától Csíkszeredában a Városi Művelődési Házban.
Jegyárak: Bemutatóra 35 lej a teljes árú jegy, diákoknak és nyugdíjasoknak 20 lej. További előadásokra: 25 lej teljes árú jegy, diákoknak és nyugdíjasoknak 15 lej, felnőtt csoportoknak tíz főtől 20 lej, nyugdíjas és gyerek csoportoknak tíz főtől 10 lej.
Jegyvásárlás: Online a www.bilete.ro oldalon, a Csíki Mozi jegypénztárában hétfőtől szerdáig 10:00 és 13:00 óra között, csütörtöktől vasárnapig 16:00 és 20:00 óra között, valamint az előadás előtt egy órával a Városi Művelődési Házban.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?