Pünkösdi előadásra készül a Hargita Nemzeti Székely Népi Együttes

Az Ékes Gyergyó című előadását viszi színpadra Pünkösd szombatján A Hargita Nemzeti Székely Népi Együttes. Az előadás a táncfolklorisztikailag kevésbé ismert Gyergyói-medence tánc-, és zenekultúrájába nyújt betekintést.

A gyűjtők által „felkapott” területekkel ellentétben e Maros menti falvak feltérképezése háttérbe szorult. Az 1950-es évektől a 2000-es évekig alig készült három-négy táncgyűjtés a medencében, pedig Bartók Béla, Kodály Zoltán és Molnár Antal korai gyűjtései felhívják a figyelmet Gyergyó jellegzetes, karakteres, ősrégi dallamaira, hangszeres zenéjére, és ezek alapján táncaira is – írták a műsor ajánlójában.Fotó: Hargita Nemzeti Székely Népi Együttes

„A 2000-es évek elejétől az alkotók faluról falura járva készítettek funkcionális és megrendezett filmfelvételeket a medence településein, értékesebbnél értékesebb táncos egyéniségeket, énekeseket, zenészeket találva. Ezeket a korábbi gyűjtéseket, a megkerülhetetlen s megismételhetetlen Hazug Pista történeteit, „gurításait” felhasználva került színpadra az előadás, amely korábban nem látott mozdulatokkal, dalokkal, hangszer-összeállításokkal, történetekkel varázsolja el a nézőt” – olvashatjuk az Ékes Gyergyóról.

A műsorban helyet kapnak a terület veretes táncai, énekei mellett a korai polgárosulás, valamint a székely tánctanítók hatásara kialakult újabb stílust jelentő formák is, felvállalva ezek jelentőségét, létjogosultságát, folklorisztikai értékét. A Gyergyói-medence hangulata, íze, zamata éppúgy megbabonázta az alkotókat, mint a helyiek táncainak, dalainak, ereje, energiája, ékessége.

Helyszín: csíkszeredai Városi Művelődési Ház
Időpont: 2022. június 4. (szombat) 20:00 óra
Jegyek kaphatók a bilete.ro oldalán, valamit a Csíki Mozi jegypénztárában hétköznapokon 11-13 és 17-19 órák között.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?