A 170 éve született Versényi György íróra, költőre emlékeznek Szucságon

170 éve született a Kolozs megyei Szucságon Versényi György író, költő, néprajzkutató. A falu augusztus 13-án, szombaton, a XII. Györffy György Közösségi Nap keretében emlékezik híres szülöttére, közölték a szervezők. 

A kerek évforduló alkalmából Antalné Szép Ildikó Szucság szülöttje, Versényi György című, a Művelődés kiadó gondozásában megjelent könyvét dr. Tőtszegi Tekla néprajzkutató mutatja be, szombaton 4 órától. A bemutatót követően Versényi György verseiből is meghallgathat néhányat a közönség.

Versényi György (1852–1918) nagyenyedi és kolozsvári iskolaévek után a fővárosi egyetemen szerzett magyartanári diplomát és doktorátust. „Kolozsvárt szeretett volna az egyetemen irodalmat tanítani, s az erdélyi irodalom történetével foglalkozni. Ehelyett csak lőcsei, majd selmecbányai gimnáziumi tanár lehetett, az utóbbi helyen 18 évet tölt, itt alapít családot. Selmecbányán végre elveheti diákkori szerelmét, a dési református pap (költő) Medgyes Lajos lányát, Esztert. Hét gyermekük születik” – olvasható Gaál György a könyvhöz írt fülszövegében.

Versényi életének nagy fordulata, amikor végre 1894-ben Kolozsvárra kerülhet a Felsőbb Leányiskola, a híres „De Gerando” magyartanáraként, folytatja az irodalom- és helytörténész. „Itt az irodalmi életbe is bekapcsolódhat. Hiszen író-költő, már évtizedek óta néprajzi gyűjtő is. 1896-ban a zártkörű Erdélyi Irodalmi Társaság választja tagjai sorába, utóbb főtitkárául. Cikkek, tanulmányok sorát közli, neve ismertté válik. Hervadhatatlan érdeme, hogy tanítványai gyűjtéséből 1897-ben emléktáblával jelöli meg a Biasini-szálló falán a szobát, ahol Petőfi és felesége félszázaddal korábban megszállt. Máig is évente ezt a táblát koszorúzzák meg március 15-én a kolozsvári fiatalok. Aztán a világháború eltörli emlékét, mára csak egy házsongárdi sírkövön olvasható neve” – olvasható a fülszövegben.

A könyv szerzője, Antalné Szép Ildikó szintén Szucság szülötte, helytörténésze és krónikása. Írásában a méltatlanul elfeledett Versényi előkelő családi kötődéseire, neve eredetére tér ki, emellett közli verseit, cikkeinek, tanulmányainak könyvészetét és bemutatja ma is értékes néprajzi gyűjtéseit.Szucság református temploma | fotó: Wikipedia

A XII. Györffy György Közösségi Nap szombaton 12-től gyermekprogrammal kezdődik a Kolozsvári Mókázó Egyesület és a Kolozsvári Manó Műhely közreműködésével, délután 16 órától pedig a könyvbemutató mellett kiállítás is nyílik, továbbá zenés pillanatokkal és társastánccal is megörvendeztetik a jelenlévőket. Este nyolctól a testvértelepülés, Monostorapáti kórusa lép fel, és a Randevú Színjátszó Kör vidám jeleneteket ad elő. A szombatot bál zárja. Vasárnap istentiszelettel és Győrffy György emlékművének koszorúzásával folytatódik az ünnepség.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?