Jubileum a homoródszentmártoni önkéntes tűzoltóknál – „Ehhez a munkához elhivatott emberekre van szükség”

Időutazással felérő bemutatóval, felvonulással, habpartival, gyermekfoglalkozásokkal ünnepelték a homoródszentmártoni önkéntes tűzoltóság fennállásának 130. évfordulóját. A jövőt illetően az önkéntesek motiválása, új tagok toborzása jelenti a legnagyobb kihívást.

A létrás tűzoltóautó kipróbálásáért sorba kellett állni | A szerző felvételeiSzázharminc éve létezik bizonyítottan szervezett tűzoltó-tevékenység Homoródszenmárton községben, ebből az alkalomból két napon át intenzív képzéseken vehettek rész a helyi és a környékbeli tűzoltó-alakulatok, majd szombaton nyílt nappal, felvonulással, bemutatókkal, gyermekprogramokkal ünnepelték meg a jubileumi évfordulót.

Igaz, amikor az eseménysorozatot szervezni kezdték, még nem tudták, hogy jubileumi lesz. „Tavaly kezdődött a szervezői munka, nagy szerencsékre Balázs Árpád ekkor adta ki az Udvarhelyszéki önkéntes tűzoltók krónikáját című könyvét, és együtt fedeztük fel, hogy 1892-ben Székelyudvarhelyen képzést tartottak, amelyen homoródszentmártoni tűzoltók is részt vettek. A véletlennek köszönhetően a tervezett eseménysorozatból jubileumi ünnepség lett” – mondta Mostis Ádám homoródszentmártoni tűzoltó-parancsnok.Nyílt nappal ünnepelték a jubileumot

A kétnapos intenzív képzésre meghívták a környék tűzoltó-alakulatait is, hiszen gyakoriak az olyan tűzesetek, amikor együtt kell dolgozzanak a csapatok. Szombaton egy műszaki mentés-szimuláció során a helyi tűzoltók be is mutathatták az újonnan tanult szakmai ismereteket.

„Ezzel az ünneppel a tűzoltómúltunknak adtuk meg a neki járó tiszteletet. Sajnos nagyon keveset tudunk a régi időkről, mindössze annyit, hogy az 1800-as években történt meg a község felszerelése, és a tsz-es időkből maradt ránk néhány bejegyzés, többnyire száraz adatok” – fogalmazott Mostis Ádám. Megjegyezte, hogy egy olyan folyamatot terveznek elindítani, amely a jövőben pontosan dokumentálná, megörökítené az utókornak a helyi önkéntesek tevékenységét, fejlődését.A gyerekek leginkább a habpartit kedvelték

Bár a gyerekek számára a tűzoltók által biztosított habparti bizonyult a legszórakoztatóbbnak, az igazi látványosságot egy közel másfél évszázados időutazás szolgáltatta, amikor is a helyi tűzoltók két lóvontatású tűzoltókocsi bevetésével mutatták be, hogy a régi időkben miként dolgoztak a lánglovagok. Az esemény érdekessége, hogy a kéziszivattyús tűzoltókocsikat 1892-ben gyártották Budapesten, tehát egyidősek a homoródszentmártoni tűzoltósággal.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Ezekhez kapcsolódik az önkéntes tűzoltók másik terve is. „Minálunk szinte minden községben akadt ilyen tűzoltószekér, jobb-rosszabb, de restaurálható állapotban. Tavaly Rákóczifalván eltanultuk ezeknek a szekereknek a felújítási technikáját, így a jövőben szeretnénk minden szekeret felújítani” – közölte a homoródszentmártoni tűzoltó-parancsnok. Mostis Ádám úgy látta, a község tűzoltósága jól felszerelt, és a folytonosság is biztosítva van a további fejlődésben. Egy új tűzoltószín építését látja leginkább szükségesnek.Működőképes 1892-es gyártmányú kéziszivattyús tűzoltókocsi

„Ezzel az eseménnyel igyekeztünk megadni a tűzoltóknak és a tűzoltóságnak azt a tisztelet, amelyet megérdemelnek, merem remélni, hogy ez motiváló lehet a fiatalok számára. Mert a jövőt illetően parancsnokként a tűzoltók motiválásában és az új tagok toborzásában látom a kihívást. Az önkéntes tűzoltóság nem játék, nem nagyzolás. Elhivatott emberekre van szükség, hogy ezt a munkát elvégezzék” – összegzett Mostis Ádám tűzoltóparancsnok.

Kapcsolódók

Kimaradt?

banner_c9R6XLX8_banner_uAfkoMzW_ScrolloverAds_2023-02-28-zs_1920x1100.jpg
banner_mPvSBO0F_banner_8CGaT4FL_ScrolloverAds_2023-02-28-zs_580x1100.jpg