Megtekinthető Marosvásárhelyen a 6. magyar nyelvemlék

A magyar kultúra napja előtt tisztelegve állította ki a Teleki Téka a nagytermében a 6. magyar nyelvemléket tartalmazó Koncz-kódexet. A 14. századi hártyakódexet péntek délután 3 óráig tekinthetik meg az érdeklődők.

Lázok Klára könyvtárvezető arra is felhívta a figyelmet, hogy a szerdai hivatalos ünnepnapon is nyitva tartanak, délelőtt 10 és este 6 között látogatható a Teleki Téka, és annak legértékesebb kincse, a Koncz-kódex.Kedd délelőtt 10 órakor helyezték el a nagyterem egyik központi tárlójában a 14. századi kéziratos kódexet, amely a 6. magyar nyelvemléket tartalmazza és amely iránt már az első nap nagy volt az érdeklődés, osztályközösségek vártak a sorukra, hogy bejuthassanak és megnézhessék, illetve meghallgathassák a tudnivalókat a kódexről.

Lázok Klára elmondta, a múlt héten már tíz-tizenöt csoport is jelezte szándékát, hogy szeretné megtekinteni, főleg iskolai csoportok, de előjegyzés nem szükséges, bárki jöhet, legfennebb vár egy kicsit, hogy ne alakuljon ki tumultus a könyvtárteremben.

Valamennyi csoportot idegenvezető, a Téka munkatársa fogadja és mondja el a könyv és a nyelvemlék izgalmas történetét.  A kézzel írott kódexre Koncz József talált rá a 19. században, miután arra figyelt fel, hogy a vásárban csomagolásra régi könyvek lapjait használták. Megtudta, a könyv egy erdőszentgyörgyi kereskedőtől származik, aki a Rhédey-kastély új tulajdonosától vásárolta fel az egykori könyvtárat.A helyszínen talált értékes kiadványok között bukkant rá a 14. századi hártyakódexre, amelynek oldalaira magyar nyelvű szavakat jegyeztek le. Koncz József azonban nem tulajdonított túl nagy jelentőséget a bejegyzésnek. Azt később Farczády Elek (1890-1974) történész fedezte fel újra és értékelte. Farczády más szakértők bevonásával megállapította, hogy a kódex a 14. század második felében készülhetett, a magyar nyelvű lapszéli bejegyzéseket pedig a 15. század első felében írták. 

Farczády Elek és Szabó T. Attila nyelvtörténész a kódexet és nyelvemléket külön könyvben részletesen ismertették. A kéziratos könyvet a megtalálójának tiszteletére, munkájának elismerésére nevezték el Koncz-kódexnek, míg a benne talált magyar nyelvtöredéknek, a város tiszteletére, amely azt őrzi, a Marosvásárhelyi Sorok és Glosszák nevet adták.

A Teleki Téka tárlójában a Koncz-kódex fölé, az üveglapra egy nagyítót is kihelyeztek, így akit érdekel és türelmes, azzal tanulmányozhatja a régi magyar kifejezéseket.

Kapcsolódók

Kimaradt?