Szász Attila: sokéves folyamat végére ért a Marosvásárhelyi Rádió

Hatvanadik születésnapjától kezdődően husszonnégy órásra bővül a Marosvásárhelyi Rádió műsora. Az éjszakai idősávnak megfelelő adások ismétlésére, illetve a koránkelők megszólítására készül a rádió csapata – avatott be minket Szász Attila főszerkesztő-helyettes.

A Marosvásárhelyi Rádió nem először hosszabbítja meg a napi adását: 2013-ban, az intézmény ötvenötödik születésnapján az addigi napi hét óra helyett tizenhat órányi sugárzási időre tértek át. Ez fontos változást jelentett, hiszen különvált a román és a magyar adás frekvenciája, így a magyar műsorok száma is megszaporodott.

Ezt követően tavaly további két órával sikerült meghosszabbítani az adásidőt, a folyamat utolsó szakaszát, az egész napos adásidőt március másodikától élvezhetik a hallgatók. A műsorok számottevően nem változnak.

„Köztudott, hogy az éjszakai idősáv nem tartozik a leghallgatottabbak közé, mi az elvhez ragaszkodtunk, hogy ha elkezdtünk egy rádiót, akkor annak az utolsó vesszőjéért is mi feleljünk, mi szerkesszünk mindent. Ez volt az elsődleges szempont”- magyarázta a Maszolnak Szász Attila.

Ennek ellenére nem szeretnék elhanyagolni az éjszakai idősávot sem, a tervek szerint hajnali egyig olyan adások ismétlései lesznek, amelyek főként művelődéssel, életmóddal foglalkoznak, hiszen ezek a könnyedebb témák megfelelő kikapcsolódást nyújthatnak az aludni nem tudó hallgatóságnak is.

„Hajnali órákban már célzottabb tartalom. az adáskörzetben levő hallgatók főként vidékiek, akik még a hajnali hatkor kezdődő reggeli műsornál is korábban kelnek, őket szeretnénk kiszolgálni olyan témájú műsorok ismétlésével, amely őket foglalkoztatja”- tudtuk meg a főszerkesztő-helyettestől.

A két idősáv között zenét sugároznak, a dalok kiválasztásánál szempont, hogy ne csak a helyi sajátosságokat ismertessék meg hallgatóikkal, hanem a globális szintű izgalmas kezdeményezéseket is.

Egyediek az adáskörzetükben

Szász szerint a rádiót nagymértékben meghatározza a közszolgálatiság, amelyek olyan kötelezettséggel is járnak, amit a legtöbb kereskedelmi rádió nem tud vállalni, teljesíteni, mert anyagi vonzata is van.

„Ilyen szempontból egyediek vagyunk adáskörzetünkben, mert mi vagyunk az a rádió, amely egyszerre szól a vidéki és a városi hallgatóknak, amely külön műsort készít a piaci szempontból annyira nem érdekes közönség számára is, gondolok itt elsősorban a huszonöt év alattiakra és az ötvenöt év fölöttiekre. Nyilván beszélő rádió vagyunk, nem zenélő, ez is fontos szempont”-tette hozzá.

A rádió már javában készül a hatvanadik születésnapra: nem egy nagy eseményt szeretnének erre az alkalomra, hanem arra törekednek, hogy egész évben olyan rendezvényeket tudjanak megvalósítani, amellyel elérhetik hallgatóságuk minden rétegét.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?