Közösen a környezetünk tisztaságáért – nyílt vitát szervezett a Marosvásárhelyi Rádió

A környezet tisztaságának a megőrzése, a hulladékgazdálkodás témájában szervezett nyilvános vitát szerda este stúdiójában az illetékes hivatalok képviselőinek részvételével a Marosvásárhelyi Rádió munkaközössége.

A szervezők nevében elsőként Szász Attila, a rádió főszerkesztő-helyettese mondta el vitaindító felvetését: annak ellenére, hogy a Maros-partnak a gát és a komp közötti szakaszát alig egy éve tisztították meg a rádió munaktársai a szeméttől, ismét ugyanúgy néz ki, tele hulladékkal. Mit lehet tenni, hogy megszűnjön ez az áldatlan állapot, kit, vagy kiket terhel ezért a felelősség? – tette fel a kérdést, amit a helyszínen frissen készített fotóval is nyomatékosított.

Válaszában Péter Ferenc, a Maros megyei önkormányzat elnöke arról beszélt, hogy ez nem csupán Marosvásárhely vagy Maros megye gondja, hanem az egész Romániáé. Elfogadhatatlan állapotoknak nevezte az erdőkben, vízpartokon tapasztaltakat és látottakat. Mint mondta, a tudatosításban látja a megoldást. Szerinte a fiatalokat be kell vonni a takarítási akciókba, hogy majd felnőttként figyeljenek oda a környezetük tisztaságára és ne szemeteljenek.

A tisztaságért az erdőgazdálkodások, a polgármesteri hivatalok is felelnek, az ő feladatauk összeszedni a szemetet, bár az is igaz, hogy egy erdész nem takaríthat folyamatosan mások után – tette hozzá. Péter Ferenc úgy látja, a nevelés mellett a törvény szigorával lehetne eredményt elérni, akárcsak Németországban.

Szakács László, a Rodhodendron egyesület elnöke szerint valamennyi erre hivatott intézmény végzi a dolgát, ám valami mégis hibádzik, hiszen a szemét ott van az utak mentén, az erdők szélén, a folyók partján, az illegális szemétlerakókban. Ha nem hangolják össze konkrétan a feladataikat, akkor eredménytelen marad az egész – mondta.

Dănuț Ștefănescu, a környezetvédelmi ügynökség igazgatója elmondta, a ’90-es években takarítási akciót szerveztek a Maros partján, aztán fél év múlva telefonált valaki, hogy lehet menni újból takarítani, megint felgyűlt a szemét. A takarítást, mint megoldást, elutasította Vajda György újságíró és Călin Fokt, a vízügyi hivatal szóvivője is. Szerintük ugyanis azzal, hogy civil szervezetek, vagy akár a környezetvédelmi hivatalok időnként takarítanak, azt érik el, hogy a rendszeresen szemetelők továbbra sem hagyják abba, hiszen mindig lesz, aki rendet tegyen utánuk.

Karácsonyi Zsigmond, a Népújság főszerkesztője arra hívta fel a figyelmet, hogy Marosvásárhely lassan úgy néz ki, mint egy óriási szeméttelep. A városháza hetekkel korábban meghirdette az őszi lomtalanító akciót, az emberek kirakták az utcára a különféle hulladékokat, de a tisztaságért felelős vállalat különböző okok miatt még nem gyűjtötte azokat össze, így a szél, a kóborkutyák, meg a guberálók miatt utcák sora van tele szeméttel.

Ugyancsak az áldatlan állapotokra figyelmeztetett Tóth Andrea, a megyei hulladékgazdálkodó vállalat igazgatója is, aki a szelektív hulladékgyűjtés hiánya mellett olyan furcsaságokról is beszélt, mint például egy zsák használt bakancs a Maros partján, vagy a Kis-Küküllőbe dobott több zsáknyi szemét. Ezeket el lehetett volna dobni bármelyik városi hulladéktárolóba, vagy az illető a saját szemeteskukájába is tehette volna, hiszen valamennyi lakos szerződéses viszonyban áll a köztisztasági vállalattal. Érthetetlen módon még energiát is használtak arra, hogy törvénytelenséget kövessenek el, hogy a környezetet károsítsák – hívta fel a figyelmet Tóth Andrea.

Olyan ellentmondásos történet is elhangzott, hogy a vízügyesek szemeteskukákat helyeztek ki a Marospart leglátogatottabb részére, ám a tisztasági vállalat megtagadta azok kiürítését és a szemét elszállítását. Ahogy a Poklos-patakból kiszedett 140 zsáknyi szemetet sem vette át az erre hivatott vállalat, így azt kénytelenek voltak a városi szemetes konténerekbe helyezni, amiért viszont a közösségi rendőrség bírságolta meg az intézményt.

A kerekasztal-beszélgetés azzal ért véget, hogy újabb hasonló találkozót kell szervezni, majd konkrétan megbeszélni és szétosztani a feladatokat, hogy ki mit tud tenni az illegális hulladéktelepek, a vízpartok és erdők szennyezettsége ellen. 

Kimaradt?