A vizek csodálatos világa – Fotókiállítás a kolozsvári Györkös Mányi Albert Emlékházban

A víz életet ad, és maga is élet. Természeti forma, ami számos változáson megy keresztül. Tükröz és megsokszoroz – teret alkot.

Alighanem ezek a gondolatok vezérelték azt a hét alkotót, akiknek fotóiból nyílt kiállítás 2018. január 10-én 18.30 órától Kolozsváron, a Györkös Mányi Albert Emlékházban (Republicii/Majális u. 5.) Ugyanis az Erdélyi Kárpát Egyesület (EKE) fotóklubjának idén megrendezett természetfotó-kiállításának témája nem más, mint a víz.

A kiállítók (név szerint: Bozsoki Adrienn, Fazakas Ferenc, Jójárt Endre, Kalló Márta, Korom Mária, Lőrinczi István és Mezei Elemér) mindegyike az EKE aktív természetjárója és az EKE fotóklub tagjai. A mintegy 52 kiállított kép mindegyike magáért beszél. Tenger és folyóvíz, tó és vízesés roppant ereje, az ember szabályozó munkájától megszelídített víz, természeti mikroformák: legördülő harmatcsepp megállított pillanata – mindegyik egy-egy önálló univerzum.

A vizek sokszínűsége mellett valami más is megfoghatta a nézőt a képeket szemlélve. Méghozzá a vizeket befogadó, vizek által szabdalt természeti táj. Ahogy Kalló Márta, az EKE fotóklub szóvivője megnyitó beszédében kiemelte: „a témák természetjáró, turista mivoltunkat tükrözik”. Azaz egy jó témáért hosszú, fáradságos utat kell megjárnunk. De úgy is mondhatnánk, a téma a lábaink előtt hever, mivel minden lépés nyomán végtelen változatosság tárul fel. Csak észre kell vennünk. Érzékeny és figyelő szem kell hozzá. A néző maga is egy ilyen virtuális természetjárásként vehet részt a kiállításon. Szinte kedvet kap, hogy bakancsot húzzon és maga is nyomába eredjen a látott tájaknak.

A tárlat a VI. Szathmári Pap Károly Nemzetközi Fotóművészeti Fesztivál 2018 keretében, valamint a romániai fotóművészet napja alkalmából jött létre. Mindennek apropóján a megnyitó közönsége egy dokumentumfilmet is megnézhetett a legendásan gazdag életművű Szathmári Pap Károly, festő és fotográfus életéről. És ha már a megnyitóról esik szó, említést érdemel Gorzó Boglárka, a kolozsvári János Zsigmond Unitárius Kollégium diákja, aki erdélyi és moldovai népdalokkal színesítette a rendezvényt.

A kiállítás megtekinthető 2018. január 25-ig. 

Kimaradt?