Aranyfeszt: kilenc megye egy vidéki és egy városi iskolája jutott tovább a következő fordulóba

Lezárult az Arany János születésének 200. évfordulója alkalmából 7–8. osztályosoknak szervezett országos Aranyfeszt első fordulója. Az általános kvíz után kilenc megye egy vidéki és egy városi iskolája, összesen tizennyolc csapat jutott tovább. A szervezők bejelentették az öttagú zsűrit és a játék fődíját is.

„A kiértékelés során olyan csapatokat választottunk ki, amelyek Arany életművét és személyét a legkreatívabb módon emelték be a kortárs irodalomba, a mába. A feladatokkal a diákok jobban megismerhették Arany Jánost, úgy kerültek közelebb műveihez, hogy kreatív módon, szabadon átértelmezhették, személyre szabhatták a neves költő munkásságát. A vetélkedő további részében is arra törekszünk, hogy olyan kontextusba helyezzük Arany munkásságát, amely 200 év távlatából is igazi kortárssá teszi őt” – nyilatkozta Hegedüs Csilla, az RMDSZ kultúráért felelős ügyvezető alelnöke.

Az országos diákfesztivált az RMDSZ kulturális és társadalomszervezési főosztálya szervezi, a Romániai Magyar Pedagógusok Szövetsége, az Erdélyi Magyar Írók Ligája, a Magyar Közoktatás folyóirat közreműködésével.

A zsűrit kortárs költők és írók, irodalomkritikusok alkotják: Márton Evelin, Demény Péter, László Noémi, Kulcsár Árpád, a következő fordulóban csatlakozik Balázs Imre József is az értékelők csapatához.

A vetélkedő első fordulója egy 48 órás online kvíz volt, amelyet minden bejelentkezett csapatnak ki kellett töltenie és beküldenie október 18-ig. A diákok kreatív, interaktív feladatok útján mérték össze tudásukat, slam poetry-t írtak, el kellett képzelniük, hogyan nézett ki Arany János, és balladát szerkesztettek olyan tárgyakról, amit gyakran elhagynak. A zsűri külön pontrendszer szerint értékelte a beküldött feladatlapokat, figyelembe véve a tippelős válaszok helyességét, illetve a kreatív feladatoknál a fantáziát, formai szempontokat, fogalmazáskészséget.

A szervezők bejelentették: a fődíjat Winkler Gyula EP-képviselő ajánlotta fel az Aranyfeszt győztes csapatának, a nyertesek részt vehetnek egy Brüsszeli kiránduláson.

A továbbjutó csapatok:

  • Kolozs megye: Kolozsvár, Apáczai Csere János Elméleti Líceum, Györgyfalvi Általános Iskola
  • Maros megye: Marosvásárhely, Liviu Rebreanu Általános Iskola; Küküllődombó, Ádámosi Általános Iskola
  • Hargita megye: Gyergyószentmiklós, Vaskertes Általános Iskola; Csíkszépvíz-Csíkszentmiklós, Nyírő József Általános Iskola
  • Kovászna megye: Kézdivásárhely, Turóczi Mózes Általános Iskola; Réty, Antos János Általános Iskola
  • Bihar megye: Érmihályfalva, Zelk Zoltán Gimnázium; Micske, Miskolczy Károly Általános Iskola
  • Arad megye: Arad, Csíky Gergely Főgimnázium; Pécska, Pécskai 2-es számú Általános Iskola
  • Szilágy megye: Zilahi Református Wesselényi Kollégium; Szilágyerked, Szilágyerkedi Általános Iskola
  • Brassó megye: Brassó, 15-ös Általános Iskola; Apácza község, Apáczai Csere János Általános Iskola
  • Máramaros megye: Nagybányai Németh László Elméleti Líceum; Szamosardó, Kós Károly Általános Iskola

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?