Együtt ropta a táncot cigány dallamokra Patarét és Kolozsvár

Négy koncertet szervezett kedd délután a Kolozsvár melletti Pataréten a Jazz in the Park. Találkozott két közösség, akik viszonylag közel laknak, mégis hatalmas közöttük a távolság.

A fesztivál szervezői elvitték Patarétre az olasz dobost, Dario Rossit, a gipsy jazzt játszó Hot Club de Cluj-t, a cigányzenészekről híres Giurgiu megyei Clejani-ból származó Taraf de Caliu együttest és a szerb, ukrán, francia, olasz és görög összetételű Barcelona Gipsy Balkan Orchestrát. Ez utóbbi zenekar kétszer lépett fel a fesztiválon, a két lehető legkülönbözőbb helyszínen: hétfő este a kolozsvári Magyar Operában, kedden délután pedig a város szeméttelepe mellett.

Az ötödik alkalommal megszervezett Jazz in the Park először működik közre a pataréti roma közösségekkel. Hétfői sajtótájékoztatójukon a szervezők elmondták, hogy tisztában vannak azzal, hogy ezzel nem fogják megváltani a világot, viszont szeretnék felhívni a figyelmet arra, hogy az itt élő közösségeken csak integrációval lehet segíteni, és remélik, hogy példájukat más rendezvényszervezők is követik majd.

Nem mellékes, hogy a támogatói jegyekből finanszírozott Jazz in the Park Alapba gyűlt összeg egy részét is pataréti társadalmi, oktatási projektekre fordítják. A pataréti helyszínen a körbejáró önkéntesektől lehetett ilyen támogatói jegyet vásárolni, de vasárnapig a többi helyszínen, illetve online is meg lehet ezt tenni.

A Pataréten körülbelül 300 család él toxikus körülmények között. Nem egységes közösségről van szó, a helyiek négy kevés csoportra oszlanak, ezek között kevés az átjárás. Egy részüknek van munkahelye, gyerekeik iskolába járnak, mások pedig a szemétválogatásért kapott pénzből élnek. A pataréti romák integrációját elősegítő Pata-Cluj projekt eredményeiről korábban a koordinátorral, Tonk Gabriellával beszélgettünk. Mint kiderült, a három év után áprilisban lezárult projekt bizonyos elemei tovább folytatódhatnak. A projektről és a pataréti közösségekről nemrég dokumentumfilm is készült, amely online elérhető.

Kedd este fél nyolckor tömve volt a Patarétre induló fesztiválbusz, vidám iskolai kiránduláshoz hasonló hangulatban mindenki hangosan beszélt. Sokan a Barcelona Gipsy Balkan Orchestra miatt mentek ki, a hétfő esti koncertre ugyanis hamar elfogytak a jegyek, mások pedig sosem voltak Pataréten, és úgy gondolták, hogy ez jó alkalom, hogy megnézzék, mi van ott.

Éppen ezért vegyes érzelmekkel szálltam fel a buszra: tényleg a helyi közösségnek szól-e a rendezvény, vagy inkább csak egzotikus szórakozási lehetőség a kolozsváriaknak. Mikor kiértünk, a Taraf de Caliu játszott még, és főleg a Kolozsvárról érkezők buliztak. A színpadhoz közelebb érve viszont vegyes csoport körtáncolt, ettől kicsit jobb hangulatom lett.A színpadot egy sík területen állították fel, ahol máskor focizni szoktak a pataréti gyerekek. Az út túloldalán a faházikós Dallas negyed, a háttérben pedig a fehérremeszelt házak, amelyekbe a Coastei utcáról kilakoltatott családokat költöztették. A távolban a szeméthegy, a legszegényebbek élőhelye. Talán egy kilométer távolság is volt addig, de a levegőben így is átható szag terjengett egész este.Főleg a helyi gyerekek jöttek ki a térre, szaladgáltak, nagyokat bukfenceztek a babzsákokba. A felnőttek, többen karon ülő gyerekekkel, inkább a pálya széléről követték az eseményeket. Sört és üdítőt árultak, illetve helyiek által készített főtt kukoricát, de ezeket a helyi gyerekek csak sóvárogva nézték. Sokan nem tudtak ellenállni a tekinteteknek, volt aki kukoricát vett nekik, de pénzt is adtak. A nyitottabb kolozsváriak szóba is álltak a gyerekekkel, meséltették őket a helyi életről, volt, aki játszott is velük.Mikor a Barcelona Gipsy Balkan Orchestra rázendített, az első sorokban már nagyon elemében volt mindenki, a helyi kamaszok is ropták, a gyakran cigány himnuszként emlegetett Gyelem, gyelem dalt pedig többen együtt énekelték Sandra Sangiaóval.

A koncertnek negyven perces csúszással lett vége, Alin Vaida főszervező bejelentette, hogy nem lesz ráadás, de látva, hogy a közönség nem tágít, végül egy dalt még bevállalt, büntetés ide vagy oda. Zenészek is voltak a közönségben, kasztanyettával kontráztak a zenekarnak, mikor pedig a tömeg elindult az autók, és az autóbusz fele, valaki parasztfurulyázni kezdett, és a buszon is folytatta.

A Jazz in the Park lehetőséget adott arra, hogy patarétiek és kolozsváriak találkozzanak, tudjanak egymásról, nyitottabb körben, mint az eddig is szervezett táborok, foglalkozások. Kérdés, hogy mennyire részesültek a legszegényebb a patarétiek a jó hangulatból, de ha abból nem is, a támogatói jegyek árából remélhetőleg fognak.

A fesztivál szerdán a kétszeres Latin Grammy-díjas perui Susana Baca koncertjével folytatódik a Magyar Operában, a Szamosparton pedig este 6 és 11 óra között zajlik a nemzetközi dzsesszverseny. Emellett napközben több utcai helyszínen is zenészek. A teljes szerdai program itt olvasható.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?