Testmanipulációk a csíkszeredai Kossuth utcai Galériában

Fotografikusan szürreális világba csöppen, aki június 4-ig a csíkszeredai Kossuth utcai Galériába lép be. Eddig tekinthető meg a László Hajnalka helyi képzőművész alkotásaiból csütörtök este megnyílt tárlat. 

„A valóság és fikció közti átjárási lehetőségeket feszegeti, különböző nézőpontokat helyez egymásra vagy egymás mellé, virtuális helyzeteket tesz valószerűvé” – mondta László Hajnalka kiállított alkotásairól Túros Eszter művészettörténész a csütörtök esti tárlatnyitón. Mint összefoglalta, a Partiumi Keresztény Egyetem Képzőművészeti szakán végzett alkotó Magritte és Lichtenstein vagy akár Rembrandt képi világát, klasszikusokat „hoz játékba” a digitális technika segítségével: így helyettesít arcokat tűzpiros lufikkal, így fejezi le, vagy tárgyiasítja modelljeit.

​Témáit tekintve a kiállító képein többnyire önmaga portréival szembesíti a tárlatlátogatót: a 2014-től készült képeken, a művészettörténész szerint, reflexív és önreflexív beszédmódban az alkotó önmagának is tükröt tart úgy, hogy a rajból fotóvá, vagy viszont alakuló torzítások szinte fel sem tűnnek. Ez a manipuláció Túros Eszter szerint játék, kísérletezés, identitáskeresés és jelenidejűség – nagyon érzékeny egyensúlyokkal.Személyes élmények adnak hangsúlyokat, barázdálnak felületeket – azt hiszem, ezek a hatás igazi fokmérői, miközben, ha a felületek mögé nézünk, csak a hátterek homogenitását láthatjuk. Végső soron csak a felület adott, ami valamilyen módon artikulálható.

„Fura paradoxonok játékába keveredünk – mint egy-egy fejtörő, érezhetjük olykor. Mi az, amit látunk? – sokszor elbizonytalanodunk, holott a látvány konkrét, már-már kézzelfogható” – fogalmazott a szakember.Mint megtudtuk, a tárlatanyag a Partiumi Keresztény Egyetem Képzőművészeti szakának az ott végzett hallgatókat bemutató sorozatának részeként állt össze, és első bemutatója április elején Nagyváradon volt.

Kapcsolódók

Kimaradt?