Közeledik a kolozsvári Ünnepi Könyvhét – szemléztük a programot

A vásár, könyvbemutatók és gyermekprogramok mellett különleges eseményekkel is készül a május 11. és 14. között megszervezett kolozsvári Ünnepi Könyvhét. Kolozsvárra látogat többek között Térey János, Gerlóczy Márton vagy Borbély Alexandra, és művészeti ágak határán mozgó kísérleti események szem- és fültanúi lehetünk.

Május 11-én, csütörtökön délután 4 órakor ünnepélyes megnyitóval kezdődik el a négynapos könyvfesztivál, ugyanekkor nyílik a Fogoly utcai könyvvásár és ebben az időpontban kezdődnek az Életfa Családsegítő Egyesület gyerekprogramjai is a vásár szomszédságában.

A csütörtöki napon hallgathatjuk meg a 90 tagú Kolozsvári Magyar Gyermekkórus előadását, André Ferenc és Horváth Benji verses-zenés összeállítását a 130 éve született Kassák Lajos verseiből, illetve a Nyári Krisztián Így szerettek ők című könyve alapján készült színdarabot, amely Kosztolányi Dezső életére koncentrál és olyan színészek lépnek fel benne, mint a Jászai Mari-díjas Gyabronka József és Kiss Mari, valamint Zsigmond Emőke.

Pénteken már délelőtt 10 órától csellenghetünk a könyvvásáros standok között, az Életfa Családsegítő Egyesület pedig 11 órától indítja aznapi gyermekprogramjait. Ez a kezdési időpont szombat-vasárnapra is érvényes. 11 órától nyílik a Minerva Ház pincegalériájában az 1911 és 1923 Kassán megjelenő Szinházi Ujság anyagából összeállított kiállítás. Ez a kiadvány fontos kordokumentum, nem csak színháztörténeti szempontból, hanem a huszadik század elején jelentkező felvidéki irodalmi kritikusok, költők is képzőművészek szempontjából is.Pénteken mutatják be Kolozsváron is Szász Hargita kommunikációs szakértő első regényét, amelynek csíkszeredai bemutatójáról mi is beszámoltunk.

Aki nem sejtette, hogy az Anima Sound System vezetője, Prieger Zsolt évekig irodalomtanárként is dolgozott, most a zenész-producer új oldalát ismerheti meg: ő fog beszélgetni az egyik legmeghatározóbb magyarországi szépirodalmi alkotóval, Térey János költővel, szintén pénteken. Ezek után nem meglepő, hogy a napot az Anima Sound System zárja, rendhagyó műsorral: Latinovits Zoltán és Básti Lajos szavalatait mixelik össze elektronikus zenével.Szombaton délután mutatják be a kolozsvári irodalmi élet kuriózumát: a Kalózlány című ifjúsági kalandregényt, amelyet szerzője, Lupescu Kata 11 évesen kezdett el írni.

Szintén szombaton mutatják be az újságíró-kultuszkönyvszerző budapesti Gerlóczy Márton Elvonókúra című regényét. Az első magyar plágiumregény (Rabigában 2.) szerzője új könyvében a kelet-európaisággal és az alkoholizmus nevű népbetegséggel foglalkozik.

A szombati nap ígéretes záróeseménye az Experijam a NEST szervezésében: ez egy költészet (slam), vizuális művészet és zene határán mozgó kísérleti esemény.

Vasárnap délben Bertóti Johanna interaktív, játékos kisiskolásoknak szóló gyermekkoncertjét hallgathatjuk meg, az évszakok mentén haladó műsort képzeletbeli és valós állatfajok népesítik be. Vasárnap mérik össze tudásukat a Licis Slam Bajnokság résztvevői, és ugyancsak a zárónapon, 17 órától lesz a Hangzó Csoda – közösségi versmondás is a Fogoly utcában.

Részletek az Ünnepi Könyvhét internetes oldalán és Facebook-oldalán olvashatók.

Kapcsolódók

Kimaradt?