Átadták a könyv és gyertya díjakat Marosvásárhelyen

Olyan személyeket tüntetett ki március 15-én Marosvásárhelyen az RMDSZ, akik kiemelkedő módon segítették a magyarságot, szorgalmazták az itthon maradást, szakmai felkészültségükkel segítették a közösség előmenetelét.

A Könyv és gyertya gálaestre a Postaréten tartott ünnepi megemlékezést követően a Kultúrpalota nagytermében került sor.

Elsőként Ritziu Ilka Krisztina színművész lépett színpadra, aki Jékely Zoltán Az én hazám című versét adta elő, majd Péter Ferenc, a Maros megyei tanács elnöke tartott ünnepi beszédet. Elmondta, március 15-e a legfontosabb ünnep, amelynek üzenete, hogy jogainkért mindig ki kell állnunk, még akkor is, ha elbukunk. „Akkor is helyesen cselekedtünk és most is, hogy megvédjük jogainkat, mert sem akkor, sem ma nem rendelkeztünk több joggal, mint amit kivívtunk maginknak” – fogalmazott Péter Ferenc. Felidézte az 1990. februári könyves-gyertyás néma tüntetést, amely óta 27 év telt el, de a célja ma is aktuális. Akkor is hitt a közösség, és most is hinni kell abban, hogy közös összefogással sikerül megőrizni a Római Katolikus Teológia Líceumot – magyarázta.

A Könyv és gyertya díjat a Maros megyei RMDSZ fennállásának 25. évfordulója alkalmából alapította. A kitüntetés 1990. február 10-én, a kisebbségi jogok védelméért meghirdetett könyves-gyertyás néma tüntetés emléke előtt tiszteleg. Idén a díjat tizenhárman vették át: Bocskay Vince szovátai szobrászművész, Dénes József szászrégeni pedagógus, Horváth Elek gernyeszegi prímás, Jakab István mezőcsávási lelkipásztor, Karácsony-Erdei Etel marosvásárhelyi ügyvéd, Kelemen Atilla politikus, Komán János radnóti pedagógus, László János nyárádszeredai pedagógus, Magyari Károly marosvásárhelyi RMDSZ körzeti elnök, Szekeres Adél marosludasi pedagógus, Székely Ella erdőszentgyörgyi pedagógus, Turbák Zoltán ákosfalvi vállalkozó, önkormányzati vezető, Veress László segesvári gyógyszerész.

Az este második felében Herczkú Ágnes és a Banda lépett színpadra. 

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?