Oscar 2017: a Holdfény lett a legjobb film

89. alkalommal adták át az Oscar-díjakat helyi idő szerint vasárnap este a Los Angeles-i Dolby Színházban. Ismét lett magyar díjazott, először vehetett át Oscart muszlim színész és a Kaliforniai álom kapta a legtöbb díjat, bár a 14 jelöléséhez képest nem is olyan sokat.

Deák Kristóf Mindenki című rövidfilmje nyerte el a legjobb élőszereplős rövdifilmnek járó elismerést. Ez a negyedik Oscar-díj magyar filmnek, ebben a kategóriában pedig az első.

Hatalmas bakival zárult a gála

Néhány percig mindenki azt hitte, hogy a legfontosabb Oscart, a legjobb filmnek járó díjat a Kaliforniai álom nyerte, mert Warren Beatty rossz címet olvasott be.

Az igazi győztes a Holdfény/Moonlight lett, a film ezzel együtt három Oscart gyűjtött be vasárnap este.

Amíg ez nem történt meg, az a pillanat ígérkezett a gála legkínosabbjának, amikor Jimmy Kimmel bejelentette, hogy egy csapat gyanútlan turistát lepnek meg azzal, hogy behozzák őket a Dolby Színházba az Oscar-gálára, a meglepett csoport tagjai pedig zavarukban rögtön okostelefont ragadtak és arasznyi távolságból filmezték az első sorban ülő celebeket.

A Kaliforniai álom hat jelölést váltott díjra a 14-ből

Emma Stone kapta a legjobb női főszereplőnek járó díjat a Kaliforniai álom/La la land című filmben nyújtott alakításáért (kritikánk itt). Damien Chazelle, a Kaliforniai álom rendezője kapta a legjobb rendezésért járó díjat. Két díjat is besöpört Justin Hurwitz, a fiatal zeneszerzőt előbb a Kaliforniai álom című film zenéjéért, néhány perccel később pedig a legjobb betétdalért jutalmazták, ugyancsak a Kaliforniai álom révén. A City of Stars című számért Benj Pasekkel és Justin Paullal vehette át a díjat.

A legjobb operatőr Linus Sandgren lett a Kaliforniai álom fényképezéséért, a svéd operatőrnek ez az első Oscar-díja. „Sajnálom, hogy mi történt az este Svédországban” – mondta az est házigazdája, Jimmy Kimmel a díjazottnak, Trump korábbi kijelentésére célozva.

A legjobb látványtervezés kategória nyertese szintén a Kaliforniai álom. A díjat David Wasco és Sandy Reynolds-Wasco vették át.

Második Oscarját kapta az iráni rendező 

A legjobb idegen nyelvű film kategória győztese Az ügyfél/The Salesman című film Iránból. Rendezője, Asghar Farhadi nem vett részt a gálán Donald Trump muszlimok beutazását tiltó rendelete miatt. A nevében egy nyilatkozatot olvastak fel.

Ashgar Farhadinak ez a második Oscar-díja, 2012-ben szintén ő nyerte a legjobb külföldi film kategóriát a Nader és Simin, egy válás története című filmjével.

Három díj a Holdfénynek, kettő A régi városnak

A régi város/Manchester by the Sea című drámában nyújtott alakításáért Casey Affleck kapta a legjobb férfi főszereplőnek járó díjat. Ugyanezért a filmért Kenneth Lonergan kapta a legjobb eredeti forgatókönyvért járó díjat.

A legjobb film díja mellett a Holdfény/Moonlight még két Oscart sepert be: a drámáért Barry Jenkins kapta a legjobb adaptált forgatókönyvért járó díjat, Mahershala Ali pedig az első muszlim színészként vehette át a legjobb férfi mellékszereplő Oscar-díját ugyanezért filmért. A díjat Alicia Vikander adta át. A színész a tanárainak és mestereinek köszönte meg az elismerést. "Nem rólad szól, hanem a figuráról. Szolga vagy, szolgálnod kell ezeket a történeteket" - idézte fel tanításukat, amelyet mindig szem előtt tartott. A színész köszönetet mondott feleségének is a támogatásért, aki három napja hozta világra első gyermeküket, egy kislányt.

A legjobb vágás díját A fegyvertelen katona/ Hacksaw Ridge című film kapta. A legjobb hangkeverés kategória nyertese szintén A fegyvertelen katona című film lett. A díjat Kevin O’Connell, Andy Wright, Robert Mackenzie és Peter Grace vették át. Kevin O'Connell 21. jelölését váltotta díjra. 

A legjobb rövid dokumentumfilm a The White Helmets lett. Az alkotás a szíriai polgárháború dúlta területeken hősies munkát végző mentőalakulatról szól. A film operatőre a beutazási tilalom miatt nem lehetett jelen a gálán.

A vizuális effektusokért A dzsungel könyve című produkciót díjazták. A díjat Robert Legato, Adam Valdez, Andrew R. Jones és Dan Lemmon vették át.

A legjobb animációs film kategóriában a Zootropolis – Állati nagy balhé című film nyert. A díjat Byron Howard, Rich Moore és Clark Spencer vették át.

A legjobb animációs rövidfilm kategória nyertese a Szalonka/Piper című film, a Pixar gyártásában. Alan Barillaro és Marc Sondheimer veszik át a díjat.

A legjobb hangvágás kategória nyertese az Érkezés/Arrival című film. A díjat Sylvain Bellemare vette át. (Kritikánk itt)

A legjobb dokumentumfilm kategória nyertese az OJ: Made in America, amely O. J. Simpson életét mutatja be. Ez a film tulajdonképpen egy 467 perces minisorozat, amely egyszerre portré a híres amerikai focistáról és látlelet az amerikában ma is jelen lévő faji feszültségekről. A film az Egyesült Államok egyik leghíresebb gyilkossági tárgyalását követi nyomon: O. J. Simpsont ugyanis volt felesége és egy másik férfi megölésével vádolták.

A meglepett Colleen Atwood, aki bevallotta, hogy nem is készült beszéddel, a negyedik Oscar-díját vehette át a Legendás állatok és megfigyelésük című fantasy film jelmezeiért.

A legjobb smink díjának nyertese az Öngyilkos Osztag/Suicide Squad című film. Hárman vették át a díjat: Alessandro Bertolazzi, Giorgio Gregorini és Christopher Nelson.

Viola Davis kapta a legjobb női mellékszereplőnek járó díjat a 89. Oscar-gálán. A színésznő a Fences című drámában nyújtott alakításáért vehette át az amerikai filmakadémia elismerését. Viola Davist harmadszorra jelölték, és most először nyert.Az Oscar-gála ceremóniamestere Jimmy Kimmel volt, aki a megnyitóbeszédben a vártnál kevesebbet politizált, annyit mondott, hogy ahhoz képest, hogy tavaly az Oscart mennyire rasszistának tartották, most Trumphoz képest a gála az elfogadás és egyenlőség otthona. Egy tweetben azért még üzent az amerikai elnöknek az est folyamán:

További politikai vonatkozás az volt, hogy néhányan az észak-dakotai kőolajvezeték ellen tüntettek a gála alatt. Az 1900 kilométer hosszú vezeték terve azért háborította fel a helyieket, mert keresztezné az indián rezervátum északi csücske melletti Missouri folyót és az ott felduzzasztott Oahe tavat.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?