Aláírásgyűjtés indult a kolozsvári óriáskeresztre festett „Banksy-grafika” megmentéséért

A kolozsvári Fellegváron található 1848-as emlékmű talapzatára ismeretlen tettes rácsok mögül kinéző politikusokat festett és a híres street art-művész, Banksy aláírásával látta el a grafikát. A rendőrség kivizsgálást indított rongálás miatt, egy kolozsvári művészettörténész viszont aláírásgyűjtést indított a grafika megmentéséért.

A Virgil Salvanu által tervezett, 1997-ben emelt emlékmű oldalán Liviu Dragnea, Victor Ponta, Adrian Năstase, Ion Iliescu, Nicolae Ceaşescu, Traian Băsescu, Victor Ciorbea, C. V. Tudor és Elena Udrea arcképe látható rácsok mögött.A „Mentsétek meg Banksyt ma” című petíciót vasárnap este 8-ig több mint százan aláírták. Kezdeményezője, Székely Sebestyén György művészettörténész, a kolozsvári Z Angles Gallery és Quadro Galéria tulajdonosa szerint egy művészi intervencióról van szó, amely része az utóbbi hetek tüntetéssorozata által kiváltott köztéri megnyilvánulásoknak. Ezért nem kellene eltávolítani, megsemmisíteni, hanem először fel kellene mérni, hogy jelent-e valamilyen kockázatot a lakosságra nézve, ki kellene kérni a kolozsváriak véleményét az intervencióról és annak megőrzéséről és megoldást kellene találni arra, hogy az emlékmű és a ráfestett grafika is megmaradjon.

„A Berlini falra rajzolt grafittik is vandalizmusnak számítottak, amikor készültek, mégis nagy gonddal őrzik őket, mert egy történelmi fordulópont pótolhatatlan vizuális kifejezői” – olvasható a petícióban.

Az nem valószínű, hogy valóban Banksy járt Kolozsváron és rajzolt a Hősök Emlékművének talapzatára. „Banksy egy intervenciós stratégia, így az alkotás a Banksyé, attól függetlenül, hogy kinek a kezével készült”- írta ezzel kapcsolatban a Facebook-on Székely Sebestyén György.

A Z Angles Gallery egyébként elsőként kezdte el a tüntetéseken használt táblák, kellékek gyűjtését a Muzeul Între Bare projekt keretében, a példáját azóta több intézmény követte.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?