Grammy-díjas jazz Kolozsváron

Kedden este 8 órától koncertezik Kolozsváron a Robert Glasper Experiment. A kétszeres amerikai Grammy-díjas dzsesszzongorista és bandája a Farkas utcai Maximum Auditorium teremben lép fel.

Koncertjükön többek között az Art Science című nagylemezük dallamait hallhatjuk, amely nyolc héten át a Billboard Jazz Albums lista első helyezettje volt.„A jazzrajongók számára a Robert Glasper Experiment koncert egy olyan élmény lehet, mint amikor először próbál ki egy különleges finom ételt, ízvilágot egy újonnan nyílt vendéglőben. Egy minden mástól eltérő projektről van szó, ami semmihez nem hasonlítható ami eddig volt Romániában. Sok dicsérő szót kaptunk nagy szakértelemmel rendelkező zenészektől, kollégáktól, más együttesek tagjaitól, amiért ebbe a fába vágtuk a fejszét. Az viszont tény, hogy ez a piac még nagyon kezdetleges, a közönség érdeklődése most kezd alakulni, ezért döntöttünk úgy, hogy 1000 férőhelynél kisebb teremben szervezzük a koncertet. Mi rendkívül örvendünk, hogy az elsők lehetünk, akik Robert Glasperéket Romániába hozzuk és Bukarest mellett Kolozsváron is koncertet szervezünk. Mindenképp arra sarkallok mindenkit, aki még nem vette meg a jegyet, hogy ne habozzon. Már csak az “experiment” (élmény) kedvéért sem.” – nyilatkozta Alin Vajda főszervező.

A zenekar a jazz-et az R&B-vel és a hip-hoppal ötvözi. Ha a nyolcvanas években Wynton Marsalis megteremtette a jazz közönség arisztokráciáját, erősen ideologikus (neo-)klasszicizmusát, akkor a tízesekben Glasper lehet az, aki a szembe tud szállni a műfajt veszélyeztető elöregedéssel és az elefántcsonttoronyba záródással – olvasható a szervezők közleményében.

A romániai koncertsorozaton fellépő zenészek:
Robert Glasper – zongora
Casey Benjamin - szaxofon és vocoder
Mark Colenburg – dob
Burniss Travis II - basszus
Mike Severson - gitár

A koncertet a Twin Arts és a Jazz in the Parkot szervező Fapte Egyesület szervezi. Az esemény partnere a KMDSZ és a Babeș-Bolyai Tudományegyetem. Jegyek ára 85, 110, 135 lej a hely kategóriájától függően. Jegyeket vásárolni online lehet a www.eventim.ro és a biletmaster.ro oldalon, valamint a kolozsvári Nemzeti Román Színház jegypénztárában.

Kapcsolódók

Kimaradt?