Elrajtolt a 24. Alter-Native Nemzetközi Rövidfilmfesztivál

A marosvásárhelyi Kultúrpalota szerda délután óta újból a mozikedvelőké, a 24. Alter-Native Nemzetközi Rövidfilmfesztiválra kíváncsiak azok, akik a kezdetektől látogatják az eseményt, illetve, akik egy-két éve, vagy az idén tértek be első alkalommal mozizni.

Az előtérben kevesen vannak, a nagyteremben, miután megszokta az ember szeme a sötétséget, meglepően sokan. „Nem számítottam, hogy ennyien lesznek már első nap” – suttogja valaki, aki botorkálva keresi az üres helyet. A szerda a nulladik nap, amikor játékfilmeket vetítenek, így kedveskednek a szervezők a mozirajongóknak, pluszba „adva” még egy napot. Mivel a kezdet egybeesett az 1956-os forradalom 60. évfordulójával, 56-os tematikájú filmeket is láthattak a nézők.

A nagyterem és a kisterem adott helyet a vetítéseknek, a legutolsó, közel háromórás film, a német-osztrák együttműködéssel készült Toni Erdmann volt, Maren Ade alkotása.  

Mint évek óta mindig, csütörtökön kezdődik a rövidfilmek vetítése, ami péntek délután és szombat délelőtt is folytatódik. A versenyfilmek között látható animáció, kisjátékfilm, kísérleti film és dokumentumfilm, magyar, spanyol, bolgár, amerikai-ukrán, iráni, izraeli, franciaországi, oroszországi, észt, lengyel, szíriai, ukrajnai, német és afganisztáni, írországi, romániai, portugál, holland, osztrák, mexikói alkotás, amelyeket egy hattagú zsűri néz végig kritikus szemmel, hogy aztán szombat este eredményt hirdessen és átadja a díjakat a legjobbaknak.

A zsűrit Igor Buharov és Ivan Buharov (Magyarország), Piotr Kardas (Lengyelország), Eliodor Moldovan és Cristi Puiu (Románia), valamint Tolna Szabolcs (Szerbia) alkotja. Eliodor Moldovan marosvásárhelyi, akit azért kértek fel a szervezők a zsűrizésre, mert számos filmszemle, filmnapok szervezője, többek között magyar, francia, lengyel, dán filmnapokat szervezett Marosvásárhelyen, ezáltal is népszerűsítve a mozikultúrát.

A filmfesztivál egyik sajátossága, hogy a filmvetítések mellett közönségtalálkozókat is szerveznek, producerek, rendezők jelenlétével, illetve minden este egy-egy koncert teszi színesebbé a programot.

A fesztivál hivatalos megnyitóját, mint minden évben, ez alkalommal is csütörtök este fél 9-kor tartják, a Tolnai Szabolcs-rendezte Minotaurusz film vetítését követően, és az Igor és Ivan Buharov által rendezett Az itt élő lelkek nagy része című alkotás előtt. Aki a sok filmnézés után valami másra vágyik, annak a Jazz&Blues Clubban lehetősége van Gentry Sultan koncerten részt venni.

Péntek délelőtt 11 órától a 15. Filmtett Workshop filmjeit vetítik a Művészeti Egyetemen, ahol szombat délelőtt szkmai beszélgetésre kerül sor Hegedűs Bálinttal, a Magyar Nemzeti Filmalap forgatókönyv-fejlesztési igazgatójával.

 

 

 

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?