Versenyfilmek és nagyjátékfilmek a 24. Alter-Native Nemzetközi Rövidfilmfesztiválon

Szerda délután kezdődik Marosvásárhelyen a filmfesztivál, amelyre öt kontinensről 700 alkotó nevezett be, és ahol a nézők a versenyfilmek mellett játékfilmeket is láthatnak, egészen újakat, vagy olyanokat, amelyek már régebb készültek, de ma is nagy élményt jelentenek.

A 24. Alter-Native Nemzetközi Rövidfilmfesztiválon beharangozó sajtótájékoztatóján Sipos Levente fesztiváligazgató és Gáspárik Attila művészeti igazgató ismertette az újságírókkal, mi mindent ígér ez a mostani rendezvény. Az idén például, a kezdeti évekhez hasonlóan, sok rendező és producer is jelen lesz, akikkel lehet majd beszélgetni a vetítéseket követően. Ez az utóbbi években valami miatt kimaradt, de most a szervezők megpróbálják bepótolni az elmaradást.

A versenyprogram mellett sok játékfilm lesz látható az idei fesztiválon. Mivel az Alter-Native Filmfesztivál kezdőnapja az ’56-os forradalom leverésének hatvanadik évfordulójával egybeesik, a szervezők a szerdai programot az ’56-os események előtti tisztelgés jegyében állították össze. Levetítik Gárdos Péter Szamárköhögés című 1986-os filmjét, amely 1956 októberének utolsó hetébe röpít vissza, valamint látható lesz két filmtörténeti különlegesség is: Fábri Zoltán Hannibál tanár úr című 1956-os tragikomédiája, amelyet 2000-ben a magyar filmkritikusok titkos szavazással az évszázad 12 legjobb magyar filmje közé választottak, valamint  Makk Károly Szerelem című költői szépségű műve, minden idők egyik legszebb magyar alkotása. A film felújított változatát 2016-ban újra bemutatták a 69. Cannes-i fesztiválon, a Cannes Classics elnevezésű programban.

Ezeken kívül szintén az első nap kerül vetítésre Horváth Lili első nagyjátékfilmje A szerdai gyerek, az 50. Karlovy Vary Nemzetközi Filmfesztivál East of the West elnevezésű versenyprogramjának legjobb filmje, illetve a filmkritikusokból álló FEDEORA zsűri ex aquo díjazottja. A magyar-német koprodukcióban készült alkotás egy felnőtté válás története, melyben egy olyan lánynak kell anyává érnie, aki édesanyja nélkül nőtt fel.

Csütörtök a zsűritagok napja, a műsorban szereplő 2016-os szerb-magyar koprodukció, a Minotaurusz rendezője, a szabadkai Tolnai Szabolcs, illetve Az itt élő lelkek nagy része című 2015-ös magyar film alkotói, Igor & Ivan Buharov is tagjai a fesztivál zsűrijének.
 A hab a tortára természetesen a szombati napon kerül. Ekkor láthatják a nézők Fekete Ibolya Anyám és más futóbolondok a családból című 2015-ös magyar–német–bolgár koprodukcióban készült alkotását. A négygenerációs történet az 1900-as évek legelejétől a 2000-es évek kezdetéig követi végig a szereplők sorsát. A főhősnő, Anya kilencvennégy évet él és huszonhétszer költözik életében. A film az erdélyi közönség nagy kedvence, minden eddigi alkalommal telt ház előtt vetítették.

Hajdu Szabolcs új filmje, az Ernelláék Farkaséknál a Karlovy Varyban idén szervezett 51. Nemzetközi filmfesztivál versenykategóriájának fődíjas, Kristály Glóbusszal kitüntetett alkotása. 2016-os filmjét Hajdu Szabolcs saját lakásában forgatta családjával és tanítványaival. Vasárnap Kern András Gondolj rám című 2016-os alkotása zárja a magyar filmek sorát.

A rövid- és játékfilmet mellett számos koncert gazdagítja a programot. Például a David Yengibarian Trio péntek este lép színpadra november 4-én fél tíztől a Kultúrpalota nagytermében. Szombaton a Bartók-év jegyében szervezett Bartók és a dzsessz elnevezésű koncerten a Teodora Enache, Fejes Krisztina és Káel Norbert alkotta trió koncertezik.

Kapcsolódók

Kimaradt?