Magyar animáció is versenyez jövőre az Európai Filmakadémia rövidfilmes díjáért

Bucsi Réka animációját díjazták a svédországi Uppsala nemzetközi rövidfilm fesztiválján szombat este. A díj automatikus jelölés az Európai Filmakadémia (EFA) 2017-es rövidfilm díjára.

Tizedik, és egyben eddigi legfontosabb díját is begyűjtötte szombat este Bucsi Réka animációs filmje, a LOVE. A svédországi Uppsala-ban a napokban 35. alkalommal megrendezett fesztivál az egyike annak a 15 nemzetközi rövidfilm fesztiválnak, melyek nyerteseit az Európai Filmakadémia a legjobb európai rövidfilm díjára jelöli – írja a Magyar Nemzeti Filmalap közlésére hivatkozva a Filmtett.

Legutóbb olyan magyar alkotásokat jelöltek az európai Oscarként számon tartott díjra, mint Szabó Simon Fal, Till Attila Csicska és Szimler Bálint Itt vagyok című rendezései. 2006-ban Kenyeres Bálint el is nyerte az Európai Filmakadémia rövidfilm díját Before Dawn című alkotásáért, a legelső magyar díjazott Gyarmathy Lívia volt A mi gólyánk című rendezésével 2000-ben.

A ma már több mint 3000 szakmabelit tömörítő Filmakadémia évről-évre 22 kategóriában díjazza az európai filmgyártás legjobbjait.

A LOVE világpremierjére februárban, a Berlinale Shorts versenyprogramjában volt, számos díja mellett a spanyolországi Segovia fesztiválján az "animációs Oscarnak" tekintett Cartoon d’Or kvalifikációt nyerte el október elején. A LOVE hamarosan a magyar köztévé műsorán is látható lesz, valamint szerepel a marosvásárhelyi Alter-Native Rövidfilmfesztivál programjában. 

„A Love-nál a témából indultam ki, hosszú folyamat volt, állandó rajzolás és keresgélés. Ilyenkor kialakul egy tér, ahol vannak szabályok, hogy mit lehet csinálni, mit nem. Szép lassan kialakul egy konkrét világ, amin belül lehet mozogni" - mondta Bucsi Réka rendező a film alkotófolyamatáról a Maszolnak adott interjúban.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?