Maradandó zenei élményt ígér a filmek mellett a 24. Alter-Native

A 24. Alter-Native Nemzetközi Rövidfilm Filmfesztivál koncertjei idén két helyszínen várják a közönséget: a Kultúrpalotában és a Jazz and Blues Klubban, közölték a szervezők. A hagyományos marosvásárhelyi őszi filmfesztivált november 2. és 6. között rendezik meg.

A Jazz and Blues Klubban muzsikál az Alter-Native jövő szerdai első napján, este 8 órától a Bende Zsolt Quartet. A marosvásárhelyi születésű Bende Zsolt zenekarának repertoárján saját szerzemények és jazz sztenderdek egyaránt szerepelnek. Hangzásuk leginkább a hard bop stílusához áll közel, modern, de a hagyományokat is tiszteletben tartó letisztult formában. A négyes összetétele: Bende Zsolt – gitár, Balázs József – zongora, Orbán György – nagybőgő, Balázs Elemér – dob.

A csütörtök a Gentry Sultan estje a Jazz and Blues Klubban. A négyes a legendás Pop Ivan mítosz szellemiségét idéző, annak alapító tagjaiból szerveződött friss hajtás. Zenéjük fúziót képez korábbi énjük romantikus, mással nem összetéveszthető formavilága, a free-jazz hagyományok tradíciói, az orientalizmus és a kortárs zene elementáris, arcát folyamatosan változtató jelene között. A Gentry Sultan tagjai: Horváth László – trombita, elektro-akusztikus effektek, Vereb Szabolcs – szaxofon, billentyű, teremin, Hevesi Nándor – basszus, billentyű, Kovács Gergely – dobok. A négyes csütörtök este 9 órától zenél.

A David Yengibarian Trio hangzásvilágában péntek este merülhetünk el. A jereváni születésű, örmény származású David Yengibarian az egyik legkeresettebb jazz- és világzenei előadó és zeneszerző. Fő inspirációs forrása az örmény zenei hagyomány, az európai és amerikai jazz és improvizatív zene, az argentin tangó, valamint az azt megújító Astor Piazzolla zenéje. A trió összetétele: David Yengibarian – tangóharmonika, Bata István – basszusgitár, Badics Márk – dob. Koncertjükre november 4-én 21 óra 30 perctől kerül sor a Kultúrpalota nagytermében.

Szombaton újra jazzben oldódik a népzene, és ugyancsak egy trió várja a közönséget. A Bartók-év jegyében szervezett Bartók és a jazz elnevezésű koncerten a művészek azzal játszadoznak el, hogy miként vihetők át a jazzbe Bartók alkotásai, és fejleszthetők tovább az e műfajra jellemző sajátos improvizációval. A trió tagjai: Teodora Enache, Fejes Krisztina és Káel Norbert. A koncertnek november 5-én, szombaton este 18 órától ad otthont a Kultúrpalota.

A fesztiválbelépők ára idén is változatlan marad: a jegy 15, az öt napra szóló bérlet 40 lejbe kerül. Az esemény programja megtalálható a fesztivál weboldalán.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?