Román rendező filmje nyerte az Alter-Native filmfesztivál nagydíját

Radu Jude román rendező Egy felhő árnyéka című rövidfilmje nyerte a nagydíjat a marosvásárhelyi Alter-Native Nemzetközi Rövidfilmfesztiválon - közölték a szervezők. Az MTI-hez vasárnap eljuttatott közlemény szerint a fesztivál nagydíját a Román Nemzeti Filmintézet ajánlotta fel.

A díjat elnyerő 36 éves román rendező és forgatókönyvíró több nagysikerű játékfilmnek volt a rendezőasszisztense, így például a Cristi Puiu által rendezett Lăzărescu úr halála című alkotásnak, amely 2005-ben a Cannes-i fesztiválon kapott különdíjat. Jude nevéhez fűződik a minden idők legtöbb díját elnyerő román rövidfilm, a 2006-ban készült Ernyős lámpa (Lampa cu căciulă).

A marosvásárhelyi fesztiválon a Magyarország csíkszeredai főkonzulátusa által felajánlott díjat a svájci Peter Volkart kapta a 606-os szoba című filmjéért, az Erdély TV díját pedig Felméri Cecília Boldogságpasztilla című rövidfilmjének ítélték.

A legjobb elsőfilmesnek felajánlott Simó Sándor-emlékdíjat, valamint az Aáry-Tamás Lajos oktatási ombudsman által felajánlott Töltőtoll-díjat Eloi Henriod francia filmes kapta, aki A kis szőke a fehér báránnyal című alkotásával érdemelte ki az elismerést.

A román kulturális minisztérium díját Pablo Munoz Gomez belga filmes kapta Welkom című munkájáért, Marosvásárhely városának díját pedig az olasz Alessandro Falco, aki a Raffael utcája című rövidfilmmel nyerte el a kitüntetést.

Kimaradt?