Kedden képző-, csütörtökön fotóművészeti kiállítással nyit a Bernády Ház

A Gyergyóalfaluban 2015-ben tizenegyedik alkalommal megszervezett Vadárvácska képzőművészeti tábor alkotásaiból nyílik kiállítás kedd délután 5 órakor Marosvásárhelyen a Bernády Házban. Ebből az alkalomból bemutatják a Márton Áron emlékére készített munkákat ismertető albumot is, amely ötven művészeti alkotást örökít meg. Csütörtökön este hatkor a Bernády Ház emeleti kiállítóterében a Marosvásárhelyi Marx József Fotóklub állítja ki munkáit.

A két eseménnyel tulajdonképpen megkezdi idei tevékenységét a Bernády Ház, amely tavaly nem kevesebb, mint kilencezer látogatót fogadott a számos képző- és fotóművészeti kiállításain, könyvbemutatóin és különböző előadásain, rendezvényein. Nagy Miklós Kund mindenkori házigazda, a Dr. Bernády György Kzöművelődési Alapítvány kuratóriumának alelnöke elégedett a múlt évi aktivitással, aminek színvonalát idén is szeretné megőrizni. Abból a szempontból, hogy jobbnál jobb művészek jelentkeznek, hogy bemutatkozhassanak a Bernádyban, ezt nem nehéz elérni. Ugyanis egy évre előre be van már táblázva a kulturális központként működő Bernády Ház programja.

Ahhoz, hogy a számos jelentkező közül a legjobbak állíthassanak ki, neves, elismert képzőművészek segítik az alapítvány kuratóriumának a munkáját. A kuratórium igyekszik az ismert művészek mellett a fiatal, pályakezdőknek is lehetőséget biztosítani a bemutatkozásra, illetve azoknak a képzőművészeknek is, akik első alkalommal szeretnének bemutatkozni Marosvásárhelyen. Az egyéni tárlatok mellett számos csoportos kiállításnak ad otthont a Ház, alkotótáborok terméseinek, tematikus, vagy évfordulós kiállításoknakis. Tavaly 12 képzőművészeti kiállítást, és ugyanennyi fotótárlatot szerveztek. Három kisebbségi kollokviumra is sor került, de ifjúsági vetélkedő is szerepelt a programban, ahogy a Bernády Napok alkalmából több kulturális eseményen is részt vehettek a marosvásárhelyiek. A könyvbemutatók, előadások, szerzői estek érdekében is előre egyeztetni kell a Bernády Ház vezetőségével, hiszen a kulturális rendezvények egymást érik, nehéz lyukas órát találni.

A keddi kiállításmegnyitón Nagy Miklós Kund művészeti író, házigazda, valamint Gáll Mihály, a Vadárvácska tábor házigazdája méltatja a kiállítást, fellép a marosszentgyörgyi Szent Cecília kórus.

 

 

Kimaradt?