Megalakult Kolozsváron az Erdélyi Magyar Értéktár Bizottság

Az erdélyi magyar értékek azonosítása, felterjesztése az erdélyi magyar értéktárba és a magyarországi értékek közé a kiemelt feladata az Erdélyi Magyar Értéktár Bizottságnak, amely csütörtökön alakult meg Kolozsváron.

A testület széleskörű összefogás nyomán, 11 civil szervezet képviselője jelenlétében alakult meg. Hegedüs Csilla, az RMDSZ kultúráért felelős ügyvezető alelnöke kijelentette, hogy a grémium megalakulása nagy lépés az ezeréves erdélyi magyar örökség megismertetése felé. Leszögezte, az erdélyi értékeknek helyük kell legyen a Magyar Értéktárban, az Erdélyi Magyar Értéktár Bizottság megalapításával pedig megteremtették ennek szakmai keretét.

Hozzátette: a megfelelő szakmai színvonal biztosítása érdekében a magyarországi hungarikum törvény olyan bizottság létrehozását írja elő, amelynek feladata az országhatáron túli nemzeti értékek azonosítása és megküldése a Magyar Értéktárba. A most létrejött bizottság ezt s szerepet tölti be - mutatott rá.

Interjúnkat Hegedüs Csillával az Erdélyi Magyar Értéktár Bizottság munkájáról itt olvashatja.

Hegedüs Csilla emlékeztetett arra, hogy az RMDSZ egy hónappal ezelőtt az erdélyi magyar értékek védelmében összefogást kezdeményezett a Magyar Állandó Értekezlet négy erdélyi tagszervezete között és ennek értelmében jött létre most az erdélyi bizottság.

Az RMDSZ felkérésére a következő szervezetek, valamint azok delegáltjai a tagjai az Erdélyi Magyar Értéktár Bizottságnak: Erdélyi Kárpát-Egyesületet Kovács Lehel István elnök, az Erdélyi Múzeum Egyesületet Sipos Gábor elnök, az Erdélyi Magyar Közművelődési Egyesületet dr. Szémán Péter elnök, a Kriza János Néprajzi Társaságot dr. Pozsony Ferenc néprajzkutató akadémikus, a Romániai Magyar Pedagógusok Szövetségét Muhi Sándor, a szervezet Tudományos Tanácsának tagja, a Székely Terméket Márton István, a Hargita megyei Vidékfejlesztési Egyesület vezetője, a Transylvania Trust Alapítványt Hegedüs Csilla, a Romániai Magyar Gazdák Egyesületét pedig Sebestyén Csaba elnök. 

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?