Nagyváradon is megünnepli tízéves pályafutását Harcsa Veronika

Pályafutása tízedik évfordulóját turnéval ünnepli meg Harcsa Veronika dzsesszénekes és állandó zenészpartnere, Gyémánt Bálint gitáros. A turné egyetlen romániai állomása Nagyvárad lesz, ahol november 26-án a Moszkva kávézóban ad koncertet a duó.

Magyarország egyik legismertebb és legnépszerűbb dzsesszénekesnője, Harcsa Veronika éppen tíz éve, 2005-ben rögzítette az első lemezét Speak Low címmel, és onnan számítja a pályája kezdetét. Az előadóművésznek nemcsak Magyarországon, hanem külföldön is nagy rajongótábora van, első lemezét például rögtön kiadták Japánban is. Eddig több mint 20 országban koncertezett, többek közt Svájcban, Izraelben, Finnországban és Norvégiában. 2007-ben a Fringe Fesztiválon a legjobb hangú énekesnek választották.

Kétszer kapott Fonogram-díjat: először 2009-ben Az év magyarországi jazz-albuma a You Don’t Know It’s You lett, majd 2011-ben Az év magyarországi alternatív albuma kategóriában a Bin-Jip Enter című lemeze nyert. A 40. Magyar Filmszemlén A legjobb eredeti filmzene díjat az Utolsó időkért kapta, Márkos Alberttel. Harcsa Veronika a generációja egyik legsokoldalúbb, legtehetségesebb tagja, dalszerzőként is elismert, mégis kétséges volt, hogy zenész lesz-e belőle.

„A Műszaki Egyetem informatikus hallgatója voltam, amikor elkezdtem foglalkozni az énekléssel. A zene mindig a legfontosabb önkifejezési mód volt a számomra. Nem akartam félvállról venni, de sokáig nem hittem abban, hogy zenészként boldogulnék. Úgy gondoltam, hogy informatikusként fogok dolgozni, és a szabadidőmben lelkes műkedvelőként hódolhatok majd a szenvedélyemnek. Szerencsére nem így lett, és ennek már tíz éve. A pályám elején reméltem, hogy tetszeni fog az embereknek, amit csinálok, de azt a legmerészebb álmaimban sem gondoltam volna, hogy ilyen sokan lesznek kíváncsiak a zenémre. A dalaimban a jazz szabadságát ötvözöm más zenei stílusokkal, amik hatnak rám. Büszke vagyok rá, hogy a koncertjeimre mindenféle emberek járnak, mindenféle korosztályból”  – mondta Harcsa Veronika.

Harcsa Veronika énekes és Gyémánt Bálint gitáros a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem jazz tanszékén voltak osztálytársak. Egyikük Brüsszelben, másikuk Oslóban tanult tovább, mégis egymás legfontosabb zenésztársai lettek. Együttműködésükhöz eddig két Fonogram-díj, öt lemez és számtalan fontos koncert kötődik. Kezdetben az énekesnő kvartetjében és a Bin-Jip nevű kísérleti elektronikus projektben zenéltek együtt, duóként két éve dolgoznak aktívan. Közös lemezük, a Lifelover 2013 októberében teltház előtt debütált a Művészetek Palotájában, Nyugat-Európában pedig 2014 márciusában került a boltokba a berlini Traumton Records gondozásában.

Az énekesnőnek korábban nagy sikerrel jelentek meg lemezei Japánban, így természetesen a Lifelover is kiadásra került a tokiói Whereabouts Records gondozásában. A Lifelover-en hallható repertoárt közösen írták, a darabokra egyaránt jellemző a dalszerűség és a kreatív, improvizatív előadásmód. Mindkettejük számára izgalmas kihívást jelentett, hogy a puritán hangszerelés ellenére sokszínűvé, változatossá tegyék az anyagot. Az angol nyelvű, személyes ihletettségű szövegeket a korábbi lemezekhez hasonlóan itt is az énekesnő írta.

A Harcsa Veronika - Gyémánt Bálint duó november 26-án őszi turnéja keretében Nagyváradra érkezik, ahol a Moszkva Kávézóban (str. Moscovei no.8, 410001 Nagyvárad) lépnek fel.  A koncert 20 órakor kezdődik.

Kimaradt?