18. Bernády Napok: Nagy Miklós Kund kapta az emlékplakettet

Nagy Miklós Kund újságíró és szerkesztő, a Marosvásárhelyi Rádió egykori munkatársa, majd a Vörös Zászló, illetve a Népújság szerkesztője, főszerkesztője, művészeti író, képzőművészeti kiállítások házigazdája, műalkotások és művészek alkotója vehette át az idei, 17. Bernády-emlékplakettet.

A kitüntetést a Dr. Bernády György Közművelődési Alapítvány kuratóriuma adományozza annak a személyiségnek, aki tevékenységével hozzájárult Marosvásárhely hírnevének öregbítéséhez. A díjat Borbély László, az alapítvány elnöke adta át szombat este a Kultúrpalota nagytermében, a 18. Bernády Napok rendezvénysorozat záróünnepségén.

Nagy Miklós Kund Nagyenyeden született, szülővárosában érettségizett, majd Marosvásárhelyen végzett a tanárképző főiskolán. Kolozsváron a Babes-Bolyai Tudományegyetem magyar-francia karán folytatta tanulmányait. Szentgericén kezdte pályafutását, ahol rövid ideig tanárként dolgozott, majd a Marosvásárhelyi Rádió szerkesztő-riportere lett. A Maros megyei könyvtár munkatársa volt, aztán a Vörös Zászló, illetve a Népújság szerkesztője, illetve főszerkesztője. Több, mint harminc kötete jelent meg, intejúk, monográfiák, portrék és beszámolók. Házigazdája a Bernády Háznak, műsorvezetője a rendezvényeknek, méltatója a kiállításoknak.

A díjazott úgy fogalmazott, ha valamiért kiérdemelte ezt a díjat, az azért van, mert Marosvásárhelynek mindig sokat jelentett a kultúra. „Bernády nagysága abban is áll, hogy sokat tett a kultúráért, a szellem fejlesztésére is figyelmet szentelt” – mondta Nagy Miklós Kund.

Az emlékplakett átadása után a nézők között képzőművészeti alkotásokat sorsoltak ki. Sz. Kovács Géza grafikáját Benczédi Gyöngyi nyerte, Szép György olajfestményét Boros István, művésznevén Tety, illetve Gyarmathy János plakettjét Kucsera Dániel. A nyertesek valamennyien művészetkedvelők, kiállítások látogatói.

Az ünnepi rendezvény második részét A lélek anyanyelvén című összeállítás alkotta: ifjabb Csíky Boldizsár és Bogdán Zsolt színművész kápráztatta el a nézőket a zene és a költészet társításával, előadásmódjukkal, magas színvonalú művészi stílusukkal.

Kapcsolódók

Kimaradt?