Angol és román feliratozással tekinthető meg Vásárhelyen a Karamazovok

F.M. Dosztojevszkij – Richard Crane Karamazovok című drámája Albu István rendezésében október 8-án, csütörtökön este fél 8-tól tekinthető meg a Marosvásárhelyi Nemzeti Színház Kistermében. Az előadás angol és román nyelvű feliratozással követhető.

Jegyek a Kultúrpalota jegyirodájában, a színházi jegypénztárban és a www.biletmaster.ro honlapon válthatók. A Tompa Miklós Társulata által játszott darab szerepeit Bokor Barna, Galló Ernő, László Csaba, valamint váltakozva Bányai Kelemen Barna és Tollas Gábor játssza. Az előadás jelmeztervezője Bocskai Gyopár, díszlettervezője Tenkei Tibor.

Karamazov kvartett című, a Krónikában megjelent kritikájában Pacsika Emília így vélekedik a színrevitelről: „A Karamazovok története valójában krimi, hiszen meg kell találni egy gyilkost. Dosztojevszkijnél azonban mindig fontosabb a bűn eredete, oka és a bűntudat átélése, mint maga a bűncselekmény. Sokkal lényegesebb a lélektani körülményhalmaz és a dolgok pszichológiája, mint a történet. A valódi bűnös itt maga a meggyilkolt személy, egy apa, aki fiai ellen vétkezett súlyosan, de hát mint tudjuk, a törvény a gyilkos megbüntetésére és nem az igazságszolgáltatásra van berendezkedve. Itt is ezért folyik a nyomozás. (…) A Tompa Miklós Társulat négy férfiszínésze ebben az előadásban több szerepen is osztozik, teszi ezt olyan remekül, hogy a néző fejében egy pillanatra sem kelt zavart a váltogatás.”

A Karamazovok júniusban sikerrel szerepelt a Magyar Színházak Kisvárdai Fesztiválján, októberre pedig beválogatták a Bukarestben megtartandó Országos Színházi Fesztivál mezőnyébe is. Galló Ernő színművész a Karamazovok és Figaro című előadásokban nyújtott kiemelkedő alakításaiért kiérdemelte a Kisvárdai Várszínház és Művészetek Háza egyéni díját.

Kapcsolódók

Kimaradt?