Selmeczi György leckeelőadása Wagner Szerelmi tilalmából az Operában

Október 4-én, vasárnap délelőtt 11 órától a Kolozsvári Magyar Opera jelmezes, zenei magyarázatokkal egybekötött rendhagyó előadására várja diák és felnőtt nézőit egyaránt.

Reményeik szerint hatalmas felfedezés lesz a közönség számára Wagner vígoperája, a Szerelmi tilalom, a mű ugyanis még sosem járt magyar operaszínpadon. A Kolozsvári Magyar Operában Szabó Máté rendezésében került színre a darab, amely a szerző első operájaként az ősbemutatón megbukott – a színfalak mögött a tenort még meg is verték szerelemféltésből… A ritkán játszott művet még a Wagner-szentélyként ismert játszóhelyen, Bayreuthban is csak két éve, a szerző születési évfordulóján mutatták be.

Richard Wagner darabjának librettója Shakespeare Szeget szeggel című színműve alapján készült, amelyben egy erkölcscsősz zsarnok ütközik össze Palermo népével. A középpontban egy álszent német kormányzó áll, akinek eltökélt célja megzabolázni a szicíliai erkölcsöket. Egy apácanövendék veszi fel a harcot a helytartóval s megszorításaival, az általános felfordulásnak pedig egy fékevesztett karnevál után a király visszatérése vet véget. Szabó Máté, az előadás rendezője elmondta: ,,…a mű cselekményét az 1920-as évek Amerikájába, pontosabban New Palermóba, az alkoholtilalom idejére tettem át, ahol a filmekből jól ismert zsánerfigurák is megjelennek”. Az előadás dirigense a szerzőként is sikeres Selmeczi György, díszlettervezője Cziegler Balázs, jelmeztervezője Tihanyi Ildikó, koreográfusa pedig Jakab Melinda. A librettót Csákovics Lajos fordította.

Kimaradt?