Ezer székely legény is részt vehet idén az Ezer Székely Leány Napján

Sajtótájékoztató keretében ismertették szerdán, július elsején az Ezer Székely Leány Napja programját a csíkszeredai városházán. Az eseményre július negyedikén kerül sor, a program itt böngészhető

A rendezvény költségvetése 90 ezer lej, melyhez Hargita Megye Tanácsa 15 ezer lejjel járult hozzá.

A sajtótájékoztatót Antal Attila alpolgármester nyitotta meg. Megerősítette, hogy a rendezvény évről évre népszerűbb, és egyre többen vesznek részt rajta, amit számadatokkal is alátámasztott. 2012 óta regisztrálás alapján veszik számba a népviseletbe öltözött résztvevőket, azóta megkétszereződött a számuk, így tavaly 2135 leány és 938 legény volt jelen a csíksomlyói Nyeregben, az idén ez a szám még több lehet.

Az alpolgármester szerint Böjte Csaba ferences rendi szerzetes örömmel fogadta a felkérést az ünnepi szentmise celebrálására

A sajtótájékoztatón jelen volt Barti Tihamér, Hargita Megye Tanácsának alelnöke, Zonda Erika, a megyei tanács programokért felelős vezérigazgatója, Antal Attila és Füleki Zoltán, Csíkszereda alpolgármesterei, Gábos Rozál, a Hargita Nemzeti Székely Népi Együttes eseményszervezője, Both Norbert László, a házigazda Csíkdánfalva alpolgármestere, valamint Lőrincz Mária, az Ezer Székely Leány Napja Alapítvány vezetője. Az eseményt Csíkszereda Megyei Jogú Város Polgármesteri Hivatala, a Hargita Nemzeti Székely Népi Együttes, az Ezer Székely Leány Napja Alapítvány szervezi partnerségben Kovászna és Hargita megye tanácsával. 

Barti Tihamér szerint a rendezvény fontosságát jelzi, hogy az egyetlen kulturális esemény, melyet Hargita Megye Tanácsa nem egyesületein vagy alintézményein keresztül, hanem közvetlenül támogat. Ugyanakkor kiemelte, hogy a megyei tanács az elmúlt három évben közel 150 egyesületet támogatott helyi népviseletek vásárlásában kiírt pályázatain keresztül, amely 8-10 népviseletet jelent pályázatonként.

Közösségépítő szerepe van az Ezer Székely Leány Napjának is, hiszen a családok erősítéséhez járul hozzá – fűzte hozzá a megyei tanács alelnöke. 

Füleki Zoltán alpolgármester a rendezvény ideje alatt a lakosság és az autósok türelmét kérte a biztonság érdekében, ugyanis a város főteréről nagyszámban indulnak lovasok és lovasszekerek, őket idén is a Csíkszéki Mátyás Huszáregyesület kíséri. A főtér mellől ugyanakkor 10 órától ingyenes buszjáratok indulnak a csíksomlyói kegytemplomig.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?