Július 4-én ünnepel az Ezer Székely Leány

Az egyes települések lakosságához viszonyítva a tavaly a legtöbben Csíkdánfalváról érkeztek népviseletben az Ezer Székely Leány találkozójára, így idén, július 4-én,  ők a rendezvény tiszteletbeli házigazdái. Székelyföld minden szegletéből várják idén is a szervezők a résztvevőket.

Tavaly több mint háromezren – 2135 nő és 938 férfi különböző korosztályokból – öltöztek népviseletbe, és regisztráltatták magukat a csíksomlyói nyeregben az Ezer Székely Leány Napján. A népviselet, a népzene, a néptánc és a hagyományok ünnepét idén július 4-én szervezi Csíkszereda Polgármesteri Hivatala. A Hargita-, és Kovászna Megye Tanácsa, Hargita Nemzeti Székely Népi Együttes, Ezer Székely Leány Napja Alapítvány, Székelyföldi Kézművesek Egyesülete társszervezésében rendezett találkozó programját egész Csíkszeredában minőségi szórólapokon reklámozzák, a csíkdánfalviak tiszteletadásával. De a kis prospektuson mindenki kézügyben tarthatja a részletes, pontos programot is.

Eszerint: 8 óra 30 perctől 9 óráig fújják a gyülekezőt Csíkszereda bejáratainál: Szentlélek utca, Brassói út, Nagyrét utca – majd ünnepélyes felvonulás indul a Megyeháza melletti Szabadság térre. Itt 9.30-túl 10-ig zajlanak az ünnepi beszédek, 11-től már a csíksomlyói kegytemplomban kezdődik el az ünnepi szentmise.

A csíksomlyói Nyeregben 10-től 18 óráig zajlik a hivatalos program szerint a kézműves vásár és mesterség bemutatók, 13 órától ünnepi beszédek lesznek. 13-16 óra között van a szakmai program: a népviseletmustra. Ezzel párhuzamosan, 13 órától kezdődik a hagyományőrző néptánccsoportok előadása is.  15 órától lép fel a Hargita Nemzeti Székely Népi Együttes. 15 óra 40 perctől „közös játék és tánc”-ot ígérnek a szervezők. 16 óra 10 perctől a közös fotót készítenék el, félóra múlva pedig folytatódik a hagyományőrzők seregszemléje. 17 óra 10 percre hirdeti a program a népviselet-mustra kiértékelést. Ekkor hozzák azt is nyilvánosságra, melyek a legnépesebb résztvevőt adó települések idén. Félóra múlva harmadik szakasza rajtol a táncbemutatónak. A rendezvény ideje alatt népviseleti kiállítás és gyerekjátékok is színesítik a programot – adják hírül a rendezők.

Az Ezer Székely Leány Napját 84 évvel ezelőtt, Domokos Pál Péter álmodta meg és hívta életre. Tavaly Kovászna megyéből mintegy 350 fős székely „sereg” érkezett. A tavalyi rendezvény tiszteletbeli házigazdája, Csíkszentsimon polgármestere azt hangsúlyozta: a divatok jönnek, mennek, de a népviselet örök, amelybe beleszőtték lelküket is az asszonyok, ezt pedig nemcsak viselni kell, hanem viselkedni is kell, a kultúrát pedig nem elég örökölni, hanem ápolni és továbbadni is kell.

 

 

Kimaradt?