Meggyeskert az évadban utoljára, majd a POSzT fesztiválon

A 2014/2015-ös évadban még két alkalommal láthatják a sepsiszentgyörgyi Tamási Áron Színház egyik legsikeresebb előadását, a Sardar Tagirovsky által rendezett Meggyeskertet. Az előadások időpontja: május 31., vasárnap 19 óra, valamint június 1., hétfő 19 óra. Ezt követően a társulat a Pécsi Országos Színházi Találkozó (közismert rövidített nevén: POSZT) versenyprogramjában vesz részt a produkcióval.

Csehov komédiája Cseresznyéskert címmel terjedt el magyar nyelvterületen, azonban az orosz származású és az orosz nyelvet beszélő Sardar Tagirovsky tudatosan és a korabeli erdélyi viszonyokhoz igazítva az eredeti változathoz hűen visszafordítja a címet Meggyeskertre. A cseresznyének ízletes termése, rózsaszín, szemet gyönyörködtető virága van, míg a meggy íze savanyú, fanyar, virága pedig hófehér, tiszta. Cseresznyéskert helyett tehát a Meggyeskert válik környezetünk szimbólumává, ahol az anyagi javak, a kényelem, az egzotikum veszi át ez emberi kapcsolatok, az őszinte érzések és megnyilvánulások helyét. Az elszegényedett családot az ősi otthon, a gyermekkor, a meggyeskert megőrzésének reménye élteti. Azonban milyen ára van a hagyományokhoz való ragaszkodásnak? Sikerül-e megóvni a nagyra becsült kertet, és az általa képviselt értékeket?

Sardar Tagirovsky Csehov mondataival a jelenkor emberének a lelki gazdagságát, vágyait és a bizonytalanság által kiváltott félelmeit sűríti a rendezésébe. Véleménye szerint "formailag ma más a világ, de ami a működését illeti, az esszencia szempontjából örökérvényű. Az emberi ösztön, a vágy, a fájdalom működése, a magány jelenléte. Számomra a búcsúról szól ez a darab: emberek azért találkoznak, hogy elbúcsúzzanak egymástól. Olyan kor felé haladunk, ahol ugyanúgy, mint a csillagok, mi is eltávolodunk egymástól. Mindenki folyamatosan arról beszél, hogy mi az ő problémája, mindenki megpróbálja magát vizsgálni, tetten érni. A darabban a szereplők csupán beszélni tudnak a problémáikról, a tett elmarad."

A Meggyeskert című előadást a zsűri, Balogh Tibor színikritikus, dramaturg és Perényi Balázs drámatanár, rendező beválogatta a 15., jubileumi Pécsi Országos Színházi Találkozó (POSZT) versenyprogramjába. Ez a fesztivál a magyar színházi szakma egyik legfontosabb eseménye, és idén mindössze két határon túli produkció került be a versenyprogramba, az Újvidéki Színház Bánk bán című előadása, és a Tamási Áron Színház Meggyeskertje.

Szakács László helyett Beczásy Áron fogja alakítani Gajev szerepét.

Jegyek elővételben kaphatók a szervezőirodában. A szervezőiroda (jegypénztár) nyitvatartási rendje: hétfőtől csütörtökig 10–16, pénteken 11–14 óra között, valamint előadásnapokon egy órával a kezdési időpont előtt.

Kimaradt?