Hat ország színházainak találkozópontjává válik Temesvár

Immár nyolcadik alkalommal, a hagyomány és a megújulás jegyében kerül megrendezésre május utolsó hetében a Temesvári Eurorégiós Színházi Találkozó. A TESZT idei programjában olyan alkotók előadásai kaptak helyet, akik már évek óta nagy sikerrel mutatkoznak be a fesztiválon, mellettük pedig feltűnnek a temesvári nézők számára eddig ismeretlen nevek, színházak is. A program színes és változatos kínálatának köszönhetően évről évre lehetőség nyílik olyan alkotók megismerésére is, akik kiemelkedő helyet foglalnak el a régió színházművészetében.

A TESZT az elmúlt években a régió egyik legjelentősebb színházi és kulturális eseményévé nőtte ki magát. A rendezvény fő céljai közé tartozik a multikulturalizmus támogatása, a régió színházai és alkotói közötti szakmai viszony szorosabbá tétele, valamint a közönség megismertetése a régió színházi törekvéseivel – olvasható a szervezők maszol.ro-hoz eljuttatott közleményében.

Neves rendezők, mediterrán színházi fuvallatok

Az elmúlt években a fesztivál a romániai, magyarországi, szerbiai színházi szakma találkozó pontjává vált; a nézők olyan rendezők előadásait láthatták, mint Victor Ioan Frunză, Mihai Măniuțiu, Alexandru Dabija, Radu-Alexandru Nica, Pintér Béla, Horváth Csaba, Hajdu Szabolcs, Urbán András, Tomi Janežič, Kokan Mladenović. Az idei találkozón a régió más országaiból, így Horvátországból, Szlovéniából, Montenegróból is láthatnak előadásokat az érdeklődők.

A fesztiválra évek óta olyan előadások kapnak meghívást, amelyek valamilyen formában korunk, és a tágabb értelemben vett régió társadalmi, politikai és kulturális problémáira reflektálnak, vagy a színház lehetőségeire keresik a választ. Ugyanakkor olyan alkotások is, amelyek az együttműködés, a közös gondolkodás és munka jegyében születtek, a kulturális párbeszéd és a cserekapcsolatok fontosságát népszerűsítve.

Manipulációktól a Moliendo caféig

Az idei kínálatból ide sorolhatók a fesztivál nyitó- és záróelőadásai. A fesztivál első napján, május 23-án kerül bemutatásra Bojan Jablanovec szlovén rendező Manipulációk című előadása, amely négy ország színházainak és független művészeinek közreműködésével jött létre. A szlovéniai Via Negativa csoport vezetője nemzetközi színészcsapatával közösen a többhónapos műhelymunka során olyan előadást hozott létre, amely túllépve a nyelvi és kulturális korlátokon, arról a világról és azokról a rendszerekről próbál beszélni, amelyekben nap mint nap élünk. Az idei fesztivált a Temesváron, november elején bemutatott Moliendo café zárja május 30-án. A temesvári Csiky Gergely Állami Magyar Színház és az Állami Német Színház közös előadását a világhírű román rendező, Silviu Purcărete jegyzi.

A program további részében a különböző együttműködések során létrejött előadások a hét folyamán olyan produkciókat fognak közre, mint az Oliver Frjlić rendezte Aleksandra Zec, amely 2014-ben megkapta a legjobb előadásért járó díjat a BITEF nemzetközi színházi fesztiválon, Urbán András Bánk bánja, amely egyszerre fontos és kényes kérdéseket feszeget nem kis mértékben osztva meg ezáltal a közönséget, s melyet társadalmilag hasznos színházi előadásként határoznak meg az alkotók. De a találkozó programjában helyet kapott a 2013-as TESZT-en bemutatott legendás Sirály rendezőjének, Tomi Janežičnek legújabb előadása is, amelyben rendhagyó módon, közös olvasásra invitálja a nézőket, hogy Tolsztoj Ivan Iljics halála című szövege kapcsán együtt  gondolkodjunk,  olvassunk, közösen fogalmazzuk meg saját kérdéseinket.

Hat ország színházi kultúrája

A régi és új, klasszikus és kortárs szövegekre épülő előadások gazdag kínálatot nyújtanak a nézőknek hat ország színházi kultúrájából merítve. A belgrádi, ljubjanai, cetinjei társulatok, illetve a visszatérő újvidéki színházak mellett látható lesz a Nézőművészeti kft. legújabb előadása is. A programban olyan rendezők nevei tűnnek fel, akik valamilyen módon kötődnek a temesvári színházhoz, dolgoztak a társulattal, vagy már részt vettek a fesztiválon, így láható lesz Hajdu Szabolcs, Boris Liješević, Radu-Alexandru Nica egy-egy előadása, illetve Kokan Mladenović-nak a temesvári színházban bemutatott Koldusopera című produkciója is. Az előadások gazdag képet nyújtanak arról, hogy a régió színházi alkotói hogyan látják, miről és milyen módon érdemes a színházban beszélni.

Off programok

A fesztivál profiljának évek óta fontos részét képezik azok a kiegészítő programok, amelyek a hagyományos értelemben vett színházi formákon kívül eső műfajok felé nyitnak. Az idei off programok közül ide sorolható a slam-poetry mint az előadóművészet és az irodalom találkozásából született műfaj, az improvizáció alapú színházi jam, amelybe már tavaly belekóstolhattak az érdeklődők, valamit azok a műhelymunkák is, amelyek nyitott próbafolyamatként látogathatók a fesztivál egész ideje alatt.

Szakmai műhelyek

A szervezők számára kiemelten fontos a fiatal generáció támogatása és különböző oktatási programok szervezése , így évről évre a fesztivál olyan nemzetközi, diákoknak szánt műhelymunkáknak is otthont ad, amelyek a színészet, rendezés, képzőművészet vagy éppen a színházi kritikaírás területén nyújthatnak lehetőséget a résztvevők fejlődésére. A szakmai műhelyek vezetői idén: Bojan Jablanvec és Tomi Janežič. A képzőművészetis diákok vezetője idén is a többszörösen UNITER díjas jelmez és díszlettervező Iuliana Vîlsan, míg a fiatal dramaturgokat Varga Anikó kritikus irányítja majd.

Fontos kiemelnünk, hogy a hagyományokhoz híven előadások után idén is kötetlen közönségtalálkozóra és szakmai beszélgetésekre kerül sor, Upor László műfordító, rendező, dramaturg vezetésével. A nem magyar nyelvű előadásokra angol és magyar nyelvű fordítást biztosítanak a szervezők.

Jegyek és bérletek vásárlására április 20-tól van lehetőség a temesvári Csiky Gergely Állami Magyar Színház jegypénztárában hétfőtől péntekig délután 4 és este 7 óra között.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?