Teltházzal, koncerttel és sikerrel zárult az idei TESZT

Pintér Béla előadással, Színházi Jammel és koncerttel zárult az idei Temesvári Eurorégiós Színházi Találkozó, a TESZT. A bő egyhetes színházi fesztivál keretén belül 17 előadásnak, két rendhagyó bemutatónak és rengeteg kísérőprogramnak örvendhettek azok, akik május 24 és 31 között a temesvári Csiky Gergely Állami Magyar Színházat választották.

A multikulturalizmus és kulturális párbeszéd jegyében született nemzetközi találkozó évről évre a régió legjelentősebb színházi előadásait, alkotóit, zenészeit és társulatait mutatja be, így nem csak a temesvári közönség, de a DKMT régió színház közeli személyiségei, alkotói és művészei is közelebb kerülhetnek egymáshoz, illetve azokhoz az esztétikai és formai irányokhoz, melyek a térség jelenlegi színházi előadásait meghatározzák.

A találkozó idei témája, illetve multikulturális jellege nem csak a programba beválogatott előadások többségét határozták meg, de a fesztivál kísérőprogramjainak többsége is ennek fényében került megrendezésre. Ide sorolható egy többnyelvű TESZT kiadvány bemutatása is, mely a régió színházi intézményeinek, fesztiváljainak, alkotóinak és irányzatainak átfogó tükre kíván lenni, miközben szervesen kapcsolódik a fesztivál szervezői által megfogalmazott elvekhez és irányokhoz.

 A találkozó másik kiemelkedő, a kulturális együttműködés, valamint a fiatal generációk nevelésének jegyében megrendezett programja, az a nemzetközi alkotóműhely volt, melynek keretén belül szerbiai, magyarországi és romániai diákok közösen hoztak létre egy „előadást”. A résztvevők Urbán András, Kárpáti Péter, Iuliana Vîlsan és Cári Tibor vezetésével az 500 éve Temesváron kivégzett Dózsa György alakjához nyúltak vissza, azt vizsgálva hogyan lehet ma, illetve kell-e egyáltalán a múltról beszélni? A közösen létrehozott „előadás” bemutatójára a fesztivál utolsó napján került sor.

Az idei kiadás sikerességét bizonyítja, hogy a rendezvénynek otthont adó Csiky Gergely Állami Magyar Színház naponta több száz érdeklődőt, vendéget és résztvevőt látott vendégül különböző programjain, valamint, hogy a találkozó meghirdetett előadásaira már jóval a fesztivál megkezdése előtt minden jegy elkelt.  Az előadásokat nem pusztán teltházzal, de esetenként a nézőtér befogadóképességének többszörösét meghaladó nézőszámmal játszották. Az egyre jelentősebb színházi találkozón idén már nem csak román és magyar, de angol nyelvű fordítást is biztosítottak a szervezők, ezzel is kiemelve a rendezvény egyre hangsúlyosabbá váló nemzetközi és multikulturális jellegét - íják a szervezők a maszol.ro-hoz eljuttatott közleményükben.

Kimaradt?