Mongóliáról lesz szó a következő Nyitott szemmel beszélgetésen

Magyarjárás Mongóliában: ez a címe a kolozsvári Györkös Mányi Albert Emlékház által szervezett Nyitott szemmel sorozat következő részének. A beszélgetésre január 29-én, csütörtökön, 18 órától kerül sor, Laczkó Vass Róbert meghívottja Makkai János lesz. 

Mennyi köze van Mongóliának az egykori birodalmi múlthoz? Hogyan fér meg egymás mellett a téglaház és a jurta? Milyen veszélyek leselkednek a kényszerű városiasodás miatt a puszták szabadságához szokott emberekre? Miért ellenszenvesek egy nomád mongol számára a kapitalista tulajdonviszonyok? Meddig tud egyensúlyozni egy kisnépességű, nagyon elszigetelt ország két világhatalom között?

Ilyen és ehhez hasonló kérdésekre keressük a választ Makkai János bányamérnökkel folytatott beszélgetésünkben, amelynek az apropóját egy hét napos, bányászati szakasszisztenciára szánt mongóliai utazása adja. Körültekintünk Ulan Batorban, kirándulunk a Dzsingisz kán Nemzeti Emlékparkban, meglátogatunk egy működő aranybányát, megtudjuk, mik azok a szarvaskövek és elmélkedünk majd arról is, hogyan szelídül rokonlátogatássá a tatár veszedelem?

Magyarjárás Mongóliában – a Nyitott szemmel című beszélgető sorozat e havi kiadására 2015. január 29-én, csütörtökön, 18 órától kerül sor a Györkös Mányi Albert Emlékházban (Kolozsvár, Republicii/Majális u. 5.). Az est házigazdája Laczkó Vass Róbert.

Kimaradt?