A Cseh Tamás Program 42 előadót és zenekart támogat

Negyvenketten pályáztak sikeresen az idén májusban, a magyar könnyűzene támogatására indult Cseh Tamás Program első alprogramjára, ami a pályakezdő zenekarokat és előadókat támogatja. A nyertesek két-kétmillió forintot fordíthatnak első hang- és képfelvételük elkészítésére.

„Magas színvonalú volt a pályázat, ezért a kétszáz jelentkezőből az eredetileg tervezettnél több, 42 zenekart és előadót támogatunk, összesen 80 millió forinttal egy ötszámos CD, egy videoklip, valamint egy sajtóanyag elkészítésében. A felvételeket 2015. június 30-ig kell befejezni” - mondta Doncsev András, a Nemzeti Kulturális Alap (NKA) alelnöke a keddi sajtóeseményen, ahol a nyertesek átvették az okleveleket.

Doncsev szeptemberi nyilatkozata szerint a következőkre költhetik a pályázók a kétmillió forintot: öt profi hangfelvételre, CD készítésre 300 példányban, egy minőségi videoklipre, egy honlapra és egy aktív közösségi felületre.

A pályázatokat az NKA zenei kollégiuma egy szélesebb szakmai kör bevonásával bírálta el. A 42 sikeres pályázó között van a keddi eseményen színpadra is lépett a Dust trió, valamint mások mellett a Bábel, Bogdán Norbert, a Dopping, az Eszterlánc kórus, a Louisiana Double, a Fatal Error, a Hungarian Folk Embassy, Kalmár Panni, Kiss Flóra zenekara, Kubinyi Júlia, a Lóci Játszik, a Margaret Island, Siklósi Örs, a Volume Under Kontroll (VUK) és a Zűrös Banda.

A Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) kulturális főszerkesztőjeként is tevékenykedő Doncsev András bejelentette: a jelentősen megújuló közmédia új műsorstruktúrájában, amelyben márciustól az m2 esti fő műsorsávjában beindul a Petőfi tévé is, kiemelt helye lesz a Cseh Tamás Programnak – írja az Index.

A Cseh Tamás Program célja a magyarországi könnyűzenét támogatni, elősegíteni új előadók megjelenését, hozzájárulni a meglévő produkciók bemutatkozásához, nemzetközi megjelenéséhez.

Kimaradt?