Szalóki Ági erdélyi Körforgása Sepsiszentgyörgyön kezdődik

Szalóki Ági Körforgás című koncertjére kerül sor 2014. november 11-én 18 órától a sepsiszentgyörgyi Unitárius Templomban, az énekesnő erdélyi koncert-körútjának első mozzanataként.

Szalóki Ági Artisjus-díjas és többszörös Fonogram-díjas magyar énekesnő, előadóművész, dalszerző. Leginkább gyermeklemezeiről és népdalénekesi pályafutásáról ismert. Eddig nyolc egyéni lemeze jelent meg, ezek közül a 2008-as A vágy muzsikál című Platinalemez, a 2009-es Gingalló című Aranylemez minősítést kapott.

Mostani koncertje legújabb lemezének, a Körforgásnak dalaira épül. Az előadás elsősorban gyermekeknek szól, de nem csak. Új hangok szólalnak meg ezen az előadáson, mint ahogy az azonos című lemezen is, néhol bonyolultabb ritmusok, többszólamúság is felbukkan. Klasszikus magyar költők versei mellett kortársaké is szerepel a megzenésített gyűjteményben: Szabó T. Anna, Garaczi László, Erdős Virág, Gáti István, Jónás Tamás és Csoóri Sándor versei ihlették meg.

Saját bevallása szerint azért énekel, hogy dalai virágról virágra szálljanak, ahogy ő utazik zenekarával városról városra, hogy bemutassák az új anyagot. Érdemes élőben meghallgatni őt, mert kiváló előadóművész, csodálatos hangja minden zugot betölt, zenéje magával ragadó, erőt ad, reményt sugall, a tiszta élet tükre.

Virágról virágra szálló zene – Interjú Szalóki Ágival

Melyik a számodra legkedvesebb irodalmi mű?

Mindig az, amit épp legutóbb olvastam. Vannak persze nagy szerelmeim, ilyen például a Sziddhárta Herman Hessétől, A rózsa neve Umberto Ecotól vagy Dragomán György regénye, A fehér király.

Mit olvasol most vagy olvastál legutóbb?

Most épp Háy János Egymáshoz tartozók című novelláskötetét olvasom. A Napra jutni nagy hatással volt rám, és hangoskönyv formájában megismertem A bogyósgyümölcskertészfiát is, ezért most igyekszem mindent elolvasni Háytól.

Miért és hogy készült el a Körforgás?

A miértre nehezebb válaszolni. Kezdetben erre a kérdésre én is kerestem a választ. A zene születése, formálódása közben már jól tudtam: azért csinálom, mert ez éltet, boldogít, a zene önfeledtté tesz, kinyit és utaztat. És valóban, mire elkészült az album, már kissé meg is változtam: gazdagabb lettem a készítéstől, az erős fókuszáltságtól. Új hangok szólalnak meg ezen a lemezen, néhol bonyolultabb ritmusok, többszólamúság is felbukkan. A hangzás nyersebb, az elektromos gitár hangja domináns. Klasszikus magyar költők versei mellett kortársaké is szerepel a gyűjteményben: Szabó T. Anna, Garaczi László, Erdős Virág, Gáti István és Jónás Tamás, Csoóri Sándor versei ihlettek meg. Kilenc hónapig készült a Körforgás, ami számomra szimbolikus. Az első pár hónapban virtuálisan dolgoztam Fenyvesi Márton zeneszerző, gitárossal, mert az idő tájt épp Amszterdamban élt. Amikor megérkezett, már próbálni is tudtunk. Marci alaposan előkészítette a felvételt, precíz kottákat gyártott, a lemezstúdióban pedig zenei rendezőként határozottan, de sok empátiával és humorral irányított bennünket. Nyár elején kezdett körvonalazódni a Körforgás anyaga, mondjuk ez volt a pete, ősszel, mire elkészültek a dalvázlatok, hernyóként mocorgott, télen, amikor a felvétel és a keverés zajlott, bebábozódott, hogy tavaszra színesen, vidáman megszülethessen s hogy nyáron virágról virágra szálljon, ahogy mi utaztunk városról városra, hogy bemutassuk az új anyagot.

 

Kapcsolódók

Kimaradt?