Már lehet jegyeket váltani a Könyvvásár programjaira

A könyvek és kultúra szerelmesei november 14-e és 16-a között több színházi előadáson és koncerten is részt vehetnek a 19. Marosvásárhelyi Nemzetközi Könyvvásár kiemelt programjainak keretében. 

A Romániai Magyar Könyves Céh és a Marosvásárhelyi Kulturális Központ által idén 19. alkalommal megszervezett rendezvényen mutatják be Weöres Sándor A teljesség felé című kötetének Gryllus Dániel által megzenésített változatát.  A Weöres Sándor születésének centenáriuma jegyében színre vitt előadás a magyar kultúra olyan jeles művészeit állítja a Marosvásárhelyi Nemzeti Színház színpadára, mint Both Miklós, Ferenczi György, Gryllus Dániel, Palya Bea, Sebestyén Márta, Sebő Ferenc, Szalóki Ági és Szirtes Edina Mókus.

A produkciót Erdélyben még nem mutatták be, és a felsorolt előadókkal Budapesten is csak néhány előadásra került sor. A marosvásárhelyi bemutató tehát erdélyi premiernek és egy egyedülálló kulturális eseménynek számít. Az előadásra november 15-én kerül sor 19 órától.

A tavalyi évhez hasonlóan a vásár szervezői idén is kiemelt figyelmet fordítanak arra, hogy a könyv és olvasás felé fordítsák a fiatal korosztály figyelmét. A könyves szemle gyerekprogramjainak keretében kerül sor idén a Kaláka gyerekkoncertjére, amelyen az együttes erdélyi magyar költők gyerekverseivel kedveskedik a marosvásárhelyieknek. A koncertre november 16-án délelőtt 10 órától kerül sor a marosvásárhelyi Nemzeti Színház nagytermében. A két éven aluli gyerekek számára nem kell külön jegyet vásárolni.

Az elmúlt évek hagyományához hűen a rendezvény házigazdája idén is a Marosvásárhelyi Nemzeti Színház, amelynek Tompa Miklós Társulata idén is több előadással áll színpadra. A vásár keretében kerül sor Szuhovo – Kobilin: Tarelkin halála című művének bemutató előadására, amely egy fiatal orosz rendező, Tufan Imamutdinov értelmezésében valósul meg.

Tarelkin eldönti, hogy saját halálhírét kelti. Így kíván egy csapásra megszabadulni a személyét terhelő adósságoktól, ugyanakkor elégtételt szerezni a felettesétől elszenvedett sérelmekért. Terve azonban balul sül el, borzalmak történetévé alakul . A Tompa Miklós Társulat nagytermi bemutatójára november 16-án 19 órától kerül sor.

A 19. Marosvásárhelyi Nemzetközi Könyvvásár programjai összeállításában kiemelt figyelmet fordított a magyar irodalom jeles évfordulóira, így a Weöres Sándor évre hangoltság mellett az erdélyi szerzők előtt is tisztelegnek. Ennek jegyében tűzte műsorra november 15-én 17 órától a Marosvásárhelyi Nemzeti Színház Páskándi Géza Kalauz Nélkül című művének felolvasószínházas feldolgozását. A neves erdélyi drámaíró idén lenne 80 éves. Ugyancsak a Tompa Miklós Társulat előadásában emlékeznek Szilágyi Domokosra is, aki idén lenne 65 éves. Ebből az alkalomból kerül sor Emeletek címmel Gáspárik Attila verses pódiumműsorára november 14-én 17.00 órától.

A rendezvény könyves szemlét kiegészítő programjaira a Marosvásárhelyi Nemzeti Színház jegypénztárában, illetve a biletmaster.ro internetes oldalon válthatók belépők.

 

A 19. Marosvsárhelyi Nemzetközi Könyvvásár kiemelt programjai:

Csütörtök, november 14.

Megnyitó,

10.00, Színház tér

Szilágyi Domokos: Emeletek

Gáspárik Attila előadóestje

17.00, Marosvásárhelyi Nemzeti Színház, Kisterem

A magyar költészet estje

18.30, Kultúrpalota, Kisterem

 

Péntek, november 15.

Páskándi Géza: Kalauz nélkül

17.00, Marosvásárhelyi Nemzeti Színház, Kisterem

 Gryllus Dániel – Weöres Sándor: A teljesség felé

Both Miklós, Ferenczi György, Gryllus Dániel, Palya Bea, Sebestyén Márta, Sebő Ferenc, Szalóki Ági, Szirtes Edina Mókus előadásában

            19.00, Marosvásárhelyi Nemzeti Színház, Nagyterem

 

Szombat, November 16.

 Kaláka együttes

Gyerekkoncert erdélyi költők verseiből

10.00, Marosvásárhelyi Nemzeti Színház, Nagyterem

Zárógála

Szuhovo-Kobilin:Tarelkin halála

A Tompa Miklós Társulat nagytermi bemutatója

19.00, Marosvásárhelyi Nemzeti Színház, Nagyterem

 

            Csütörtöktől szombatig Gyereksziget és ifjúsági programok

A Marosvásárhelyi Nemzeti Színház jegyirodájának programja:

Kedd – péntek: 12.00 – 15.00 (a színház épületében működő jegypénztár)

Kedd – péntek: 12.00 – 17.30 (a színház Kultúrpalotában található jegyirodája)

Kapcsolódók

Kimaradt?