Sikerrel zárult az Interetnikai Színházi Fesztivál csíkszeredai kiadása

Vasárnap este a nagyváradi Szigligeti Színház Liliom című előadásával zárult az első, Csíkszeredában szervezett színházi fesztivál, a I-FESZT. A hatnapos rendezvény alaposan megmozgatta a székely város kultúrakedvelő közösségét: bár nagyon sűrű volt a program (naponta két produkció, mind más-más kisebbségi színháztól), mégis teltházzal ment az összes stúdió-előadás, és a nagytermi előadásokra is szép számmal begyűlt a közönség.

A szervezők – a Csíki Játékszín vezetősége és a Kortina Egyesület – elégedetten nyilatkoztak a fesztiválról, amelynek 13 előadása (a helybéli közönségen túl) közel háromszáz vendéget is vonzott Csíkszeredába. Az előadások felére, azaz a mintegy hetven nézőt fogadó stúdióelőadásokra a jegyek már napokkal a fesztivál előtt elfogytak. Leghamarabb, alig negyvennyolc óra leforgása alatt a temesvári Gardéniára szóló jegyeket vették meg nézők – mondják a színház illetékesei.

A legtöbb nézője (szám szerint 416) a kolozsvári magyar társulat Csipke című előadásának volt. Érdekes színfoltot jelentett a színházi kirándulás Székelyudvarhelyre, amelyről itt írtunk.

Csíkszeredában akkora volt a „színházfogyasztás” egy hét alatt, amit nehéz lesz túlszárnyalni a közeljövőben: a napi két előadásra átlagban háromszáztizenkilenc fő lépte át a színház bejáratát, a fesztiválra összesen ezerkilencszáztizenöt jegy kelt el. Ráadásul a nézők nemcsak az előadások iránt érdeklődtek, hanem a próbafolyamat, az alkotói munka nehézségeinek titkaira is kíváncsiak voltak, legalábbis ezt bizonyítja, hogy sokan maradtak a közönségtalálkozókon is.

Az előadások mellett, illetve azokból táplálkozva, építkezve, képzés is folyt a fesztiválon: a Játéktér folyóirat színházi íróműhelyén öt fiatal részesült képzésben. Feladatuk az volt, hogy napi frissítéssel írjanak a fesztivál előadásairól a szaklap blogján.

„Mi a fesztivál keretén belül a Játéktér Mentor programjának résztvevői voltunk” – mondta a maszol.ro-nak az egyik tanonc, Kiss Tamás. – „Mindennap workshopon, szakmai beszélgetéseken vettünk részt, plusz mindenki köteles volt két blogbejegyzést írjon és két előadásról kritikát. Számomra ez a szakmai része azért volt fontos, mert kiértékelték az írásainkat, ami ritkán történik meg, és emiatt sok fiatal pályakezdő elbizonytalanodik. Itt a mentorok segítettek kialakítani egy sajátos nyelvezetet. Nem mondták meg a tutit, hanem utat mutattak” – fogalmazott Kiss Tamás, aki szerint a szervezés, ellátás is kifogástalan volt, habár az előadások színvonalától nem volt minden esetben elragadtatva. Kedvence az Aradi Kamaraszínház Sex, Drugs, Gods & Rock’n’Roll című produkciója volt, Harsányi Attila előadásában. „Rég nem láttam ilyen magas hőfokon égő színészi játékot” – mondta a Mentor program fiatal résztvevője.

A fesztivál a szállásadó Hunguest Hotel Fenyőnek is kivételes hetet hozott: a legzsúfoltabb napon, szombaton minden szobája megtelt. Az Iris virágüzlet jóvoltából minden társulatot virágkompozícióval köszönthettek a házigazdák, a nagyváradiakat liliommal (a Szigligeti társulat ugyanis Molnár Ferenc Liliom című darabját adta elő az I-Feszten).

A VII. Interetnikai Fesztivált a csíkszeredai Kortina Egyesület és a Csíki Játékszín szervezte,  főtámogatója Románia Kormányának Etnikumközi Kapcsolatok Hivatala volt, az eseményt támogatta a Kulturális Minisztérium, a Nemzeti Kulturális Alap, a Communitas Alapítvány.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?