Mától Temesvár a dzsesszkedvelők városa

Július 9-én, szerdán rajtol a második alkalommal megszervezett temesvári fesztivál, a Jazz TM, az „ínyenceket” azonban július 10-én, csütörtökön Szörényordasra (Wolfsberg – Gărâna) várják, ahol immár 18. alkalommal szervezik meg a hagyományos dzsesszfesztivált. A fiatal Jazz TM szervezői végül részben kitértek rendezvényükkel a Gărâna Jazz elől, ezért szerencsére nem teljes az átfedés a két fesztivál között.

A dzsesszparádé szerdán Temesváron kezdődik, ahol a JazzyBIT, Andreya Triana, valamint Terri Lyne Carrington’s MOSAIC Project 2 feat. Lizz Wright lépnek fel az Opera előtt felállított szabadtéri színpadon - írja a Nyugati Jelen. Csütörtök este a Blazzaj, a Neil Cowley Trio és Al Jarreau, a fesztivál legnagyobb sztárja koncerteznek Temesváron. Pénteken Teo Milea, Anoushka Shankar és a The Cat Empire fellépése zárják a temesvári fesztivált. A koncertek este 20 órakor kezdődnek, a belépés ingyenes (a színpad előtti nézőtéren 50 lejért lehet ülőhelyet foglalni három napra).

Szörényordason csütörtök este rajtol a fesztivál, fellép az Adam BaldychImaginary Quartet (Lengyelország), Andy Sheppard Trio Libero (anglia, Franciaország), Dave Douglas – the Riverside Quartet (USA) és a hazai Marius Neset Quartet. Pénteken a román–finn Elena Mindru Finnection, az amerikai Joey Defrancesco Trio, a svéd-dán Ulf Wakenius Band és a norvég Arve Henriksen Band lépnek színpadra. Július 12-én, szombaton a román–amerikai Tiberian/ Dahlgren/ Betsch „Both sides of the river”, a román–magyar Pedro Negrescu Trio, az amerikai The Crimson Projekct és a finn Kimmo Pohjonen koncerteznek Gărânán. A fesztivál zárónapján, vasárnap a hazai Jazzybit, az amerikai Mike Stern/ Bill Evans Band feat.

Dennis Chambers & Tom Kennedy, a szintén amerikai Tom Harrell Colors of a Dream with Esperanza Spalding és a norvég Stian Westerhus koncertjét tapsolhatják meg a dzsesszrajongók. A világsztárokat felvonultató szörényordasi fesztiválra a négynapos bérlet 300 lejbe, a háromnapos bérlet 220 lejbe, egyetlen estére a belépő 80 lejbe kerül. A temesvári fesztiválnak tavaly összesen húszezeres közönsége volt, Szörényordason egyetlen este tízezres közönségre számítanak a szervezők.

Kimaradt?