A romániai nyomort ábrázoló kép nyert a Makúsz fotópályázatán

Hajdú D. András Álom és valóság című képe nyerte a Magyar Katolikus Újságírók Szövetsége (Makúsz) Ébresszétek fel a világot! címmel meghirdetett fotópályázatát, amelynek eredményhirdetését pénteken tartották a Millenárison. A szervezet főtitkára, Gebauer Szabolcs közleménye szerint a másfélmillió forint összdíjazású verseny első helyezettjének képe egy ötgyermekes, nagybányai édesanya nyomorúságos lakásbelsőjében étkező gyermekét ábrázolja.

Ünnepnap, ha az étel nem a szeméttelepről kerül Rohit tányérjára.Az öt gyermeket egyedül nevelő édesanya, Gáspár Kati egy mindösszesen 6 négyzetméteres kalyibában él immáron hatodik éve a romániai Nagybányán. A város bontásra ítélte a városrészt ahol meghúzták magukat, így bármikor utcára kerülhetnek. - ez a kísérőszövege a nyertes fotónak

 A második helyezett Simonyi Balázs Lábon kihordott álom című sorozata lett, amely maratonistákat mutat be célba érkezésünk utáni pihenőjük közben. A harmadik helyet pedig Balogh Zoltán nyerte el A Lunik 9 gyermekei című fekete-fehér sorozatával, amely a kassai panelrengeteg szegénységében felnövő generációk kilátástalan sorsát jeleníti meg.

A közönségszavazáson Frigyesy Ágnes Szeretet-ösvényén Csaba testvérrel című sorozata nyert.

 A Ferenc pápa mondata által ihlettett pályázatra olyan képek érkeztek, amelyek szabadon reflektáltak a kiírás címére és témájuk, szereplőik által önmagukon túlmutató üzenetet hordoztak.

A beérkezett pályaművekből a díjazott alkotások mellett a szakmai zsűri további 11 alkotó művét válogatta be a Millenárison nyílt szabadtéri kiállítás anyagába, amely egy hónapon át lesz látogatható.

A pályázaton nevezett képek, valamint a kiállítás teljes anyaga megtekinthető a MAKÚSZ honlapján.

Kimaradt?