Egy darab élet: Az ajtó a vásárhelyi színpadon

Szabó Magda – Bereményi Géza Az ajtó című darabját viszi színpadra a Marosvásárhelyi Nemzeti Színház Tompa Miklós Társulata. A bemutatóra március 5-én, szerdán 19 órakor kerül sor a színház nagyszínpadán.

Az ebből az alkalomból tartott sajtótájékoztatón Keresztes Attila művészeti igazgató elmondta, eredetileg nem szerepelt a produkció az idei évad tervei között, de méltó módon szeretné megünnepelni a színház azt, hogy Farkas Ibolya 55 éve van a pályán, illetve március 5-én lesz 75 éves.

Az új előadásról, annak próbafolyamatáról, a színész-rendezői munkáról Kincses Elemér úgy fogalmazott, hogy „rettenetesen nehéz szülésen” van túl, ugyanis az alapvető kérdése rendezőként az volt, hogyan lehet egy szépirodalmi műből életet varázsolni. „Nagyon megszerettem. Boldog vagyok most, hogy vége ennek a folyamatnak, ugyanakkor kétségbe is vagyok esve, hogy már vége” – fogalmazott Kincses, azt is elárulva a csapatról, hogy nagyon jól dolgoztak együtt, voltak olyan egészen fiatal színészek is, akikkel ez volt az első közös munka.

Az előadás dramaturgja, Lőkös Ildikó Magyarországról érkezett erre a feladatra. Ajándéknak tekintette, hogy itt lehetett – mondta -, ahogy a darabbal való munka, Bereményi Géza adaptációja is örömöt jelentett a számára.

Szabó Magda Az ajtó című regényét Bereményi Géza úgy adaptálta színpadra, hogy azokat a részeket emelte ki, amelyek eleve színpadiasak. Azokat a részeket viszont, amelyek a próza szempontjából fontosak, ellenben színpadon vagy filmen nem lehet megvalósítani, kihagyta a produkcióból.

„Nem színdarabot szeretnék rendezni, hanem egy darab életet” – mondta a próbafolyamat elején Kincses Elemér, aki abban bízik, hogy az új darab a 12 évestől a nyolcvan esztendősig mindenkihez szól.

Kimaradt?