Március közepén Romániában turnézik a Lord of the Dance

Az ország három nagyvárosában, Temesváron, Kolozsváron és Bukarestben láthatja a közönség a legendás Lord of the Dance produkcióját. Az viszont nem biztos egyelőre, hogy a társulat alapítója, a most 55 éves Michael Flatley is fellép.

Az ír származású amerikai táncos, rendező és koreográfus, a Lord of the Dance produkció alapítójának sajtóirodája az MTI-nek azt nyilatkozta, hogy Michael Flatley  a magyarországi turnén a finálé jelenetben talán színpadra lép, „amennyiben egészségi állapota engedi”. Magyarországra március elejére, míg a romániai városokba március közepére tervezi turnéját a Lord of the Dance.

A világhírű produkcióban az 55 éves Michael Flatley egy ideje már nem szerepel. A rendező és sokszoros nemzetközi díjnyertes táncművész által koreografált előadás 1996-os bemutatása óta példátlan sikernek örvend, eddig mintegy 120 millió néző látta világszerte. „Nagyon örülök, hogy Magyarországra jöhetek és újra bemutathatjuk a produkciónkat. Elsősorban azért érkezek, hogy együtt dolgozzak a táncosainkkal, de remélem, találkozhatok a rajongókkal is, akik évek óta hűségesek hozzánk" - idézte a szervezők közleménye Flatley-t.

A magyarországi turné március 4-én kezdődik Sopronban, majd 5-én Szombathely, 7-én Debrecen, 8-án a Papp László Budapest Sportaréna, végül 9-én Szeged lesznek az állomások.

A romániai turné során Temesváron március 11-én, Kolozsváron 12-én és Bukarestben 14-én lépnek színpadra a táncosok.

Michael Flatley profi karrierje az 1980-as években kezdődött, a nemzetközi áttörést az 1994-es Eurovíziós Dalfesztiválon bemutatott szám jelentette, amely a két évvel későbbi Lord of the Dance produkcióban teljesedett ki. Négyszáz alkalommal a címszerepet is maga Flatley táncolta, és több egyéni kategóriában bekerült a Guinness rekordok könyvébe, többek között mint a legjobban fizetett táncos, illetve a legmagasabb összegre (40 millió dollárra) biztosított lábak és a világ leggyorsabb lábainak „tulajdonosa".

A produkció az ír folklór alapjaira épülő utazás az időben, a Jó és a Gonosz klasszikus meséje. A történet kibontakozása során a Kis Lélek segít a Tánc urának megvédeni az embereket Don Dorcha, a Sötét úr ellen, miközben a nézők lehengerlő ízelítőt kapnak az ír és a ritmikus kelta táncból. A 600 jelmezt felvonultató előadásban részt vevő 50 táncos többsége fiatal.

A Lord of the Dance mintegy két évtizedes sikertörténete során a show a leglátványosabb színpadi átalakuláson 2010-ben ment át. Az új kosztümökkel, vizuális és fénytechnikai újításokkal feljavított produkció kedvéért Flatley néhány ünnepi előadáson akkor eltáncolta a főszerepet, de az aktív színpadi jelenléttől már jóval korábban, 2006-ban végleg visszavonult. Ő maga a háttérben dolgozik, táncosait válogatja és képzi.

Az előadásban két magyar táncost is láthatunk, akik már évek óta tagjai a társulatnak.

Kimaradt?