Bécsi módi Kolozsváron: Strauss-koncerttel köszöntik az új évet

Zenével kezdeni az új évet – régi tradíció, amelyet 1939-ben indított el Clemens Kraus karmester a Bécsi Filharmónia élén, és olyan hagyomány, amelyet a Kolozsvári Magyar Opera most második alkalommal ajánl közönségének január 9-én 19 órai kezdettel.

 A XIX. századi Bécs szerette a jó szórakozást: esténként a város két nagy söröző- és tánctermében ezrek gyűltek össze, hogy reggel hétig keringőket, polkákat, négyeseket és megannyi más táncot kedvükre járhassanak. A varázslatos dallamok nagyrészét pedig a Strauss-család zeneszerzői szolgáltatták: az idős Johann Strauss és fiai – Johann, Josef és Eduard – kiválóan felkészült, Európa-szerte híres zenekaraik élén.

A Kolozsvári Magyar Opera január 9-i műsorában a legismertebb Strauss-művek – mint a Császárkeringő, a Kék Duna-keringő vagy a Cigánybáró-nyitány – mellett ritkán játszott művek is elhangzanak, mint például a Perpetuum Mobile, az Orosz fantázia, az Egy éj Velencében-nyitány vagy a Furioso polka. A Monarchia-korabeli színes zenei életből a Strauss-kortárs Brahms művei közül két Magyar táncot hallhat a közönség. Az est során fellép a Kolozsvári Magyar Opera Zenekara és Balettkara. A karmester és a műsor összeállítója Horváth József; a táncok koreográfiái Rusu P. Gabriela koncepciójában születtek meg.

Diákok és egyetemisták kedvezményes áron (10 lej/2 személy) nézhetik meg a koncertet.

Részletekért és helyfoglalásért az opera honlapját www.hungarianopera.ro, a facebook.com/KolozsvariMagyarOpera webfelületet, vagy a jegypénztárat kell felkeresni (tel.: 0264-593468, naponta 10.00-13.00. és 16.30-18.30 óra között).

 

Kimaradt?