Ünnepváró mesebalett a Kolozsvári Magyar Operában

A karácsony előtti hetek világszerte elmaradhatatlan programja, a balettirodalom legnépszerűbb darabja a Diótörő. Pjotr Iljics Csajkovszkij utolsó balettje (és egyben utolsó színpadi műve) E. T. A. Hoffmann meséje, A diótörő és az egérkirály alapján született és 1892-ben mutatták be Szentpéterváron. Bár a maga korában a mesebalett nem aratott osztatlan sikert, az 1960-as években a közönség újra felfedezte Csajkovszkij művét, és azóta számtalan adaptáció, többek között film és rajzfilm is készült belőle.

A karácsonykor játszódó történet főszereplője egy kislány, Marika, aki egy diótörő-bábut kap ajándékba. Álmában a Diótörő megelevenedik, hogy megvédje a karácsonyfát a gonosz Egérkirálytól. A fabábu mesebeli herceggé változik, párjául pedig Mária királykisasszonyt választja. Ketten indulnak varázslatos utazásra a Bababirodalomba, ahol a világ különböző, egzotikus tájairól származó táncosok ünneplik őket.

A Kolozsvári Magyar Opera december 24-én, 16 órától tűzte műsorra az előadást, amelyre karácsonyi ajándékként a gyerekeknek ingyenes a belépés, illetve meglepetés is várja a kis nézőket.

Kimaradt?