Túl a Maszat-hegyen, nem csak gyermekeknek

Új bemutató előtt áll a Marosvásárhelyi Nemzeti Színház Tompa Miklós Társulata: Varró Dániel és Presser Gábor Túl a Maszat-hegyen című kétrészes, zenés kalandjátékát állítja színpadra Keresztes Attila.

A bemutató előadásra október 12-én, szombaton kerül sor a nagyteremben, majd szabadelőadásban, vagyis a bérleti rendszeren kívül fogják játszani, hogy mindenki megnézhesse, a gyerekek mellett a felnőttek is.

A bemutatót beharangozó sajtótájékoztatón jelen volt a rendező, valamint a két főszereplő, a Maszat Jankát alakító Gecse Ramóna és a Muhi Andrist játszó Rózsa László egyetemi hallgató. Keresztes Attila elmondta, hét évvel ezelőtt a kolozsvári társulatnál rendezte meg a darabot, ami akkor nagy sikert aratott, négy évig volt műsoron. „Nagyon szerethető darab, a szabadságról, az egyéni szabadságról szól” – magyarázta a rendező. Nagyon igényes a szöveg, ugyanakkor tele van humorral, olyan élményt nyújt, ami a felnőttek számára is maradandó. „Mosakodni vagy nem mosakodni, ez itt a kérdés” – foglalta össze Keresztes viccesen a darab alapgondolatát.

Kislányt játszani nem túl megerőltető – állította a Maszat Jankát alakító Gecse Ramóna, - hiszen élőek még a gyerekkori élményei, az, hogy szeretett pizsamában játszani, nem szeretett mosakodni, vagy orrot fújni sem.

Rózsa László viszont, alig 21 évesen, „szinte gyerekként”, ahogy a rendező fogalmazott, fél a szereptől, nehéznek találja ugyanis azt, hogy gyereket kell alakítani a színpadon. Ahhoz, hogy hiteles legyen, ő is saját emlékeihez fordul, felidézi az „ugróláb-seriffet” például, ahogy őt nevezte annak idején az édesapja.

Keresztes szerint a felnőtteknek is érdemes megnézniük a produkciót, hisz intelligens szövegre épül, amit kicsik-nagyok szeretni fognak.

Kimaradt?